Finland dreigt steun aan Griekenland te blokkeren

Finland zal in alle gevallen onderpand moeten krijgen voor haar eventuele leningen aan Griekenland. Zonder zekerheden kan de Finse regering niet instemmen met het Europese noodpakket voor Griekenland.

Premier Jyri Katainen waarschuwde er gisteren voor dat het Finse parlement de extra zekerheden als voorwaarde heeft gesteld om mee te doen aan de steunoperatie. Zonder Finse instemming is er geen akkoord, omdat alle 17 lidstaten uit de eurozone met de tweede steunronde aan Griekenland moeten instemmen.

Het reddingspakket, waartoe tijdens de eurotop op 21 juli in Brussel is besloten, moet door alle individuele lidstaten nader worden uitgewerkt. Eind september hopen alle landen dat te hebben gedaan zodat hun parlementen daarmee kunnen instemmen. Het ministerie van Financiën mikt erop om met Prinsjesdag de details te hebben uitgewerkt.

De discussie over een eventueel onderpand resulteert in grote verdeeldheid tussen de Europese hoofdsteden. Toen vorige week bekend werd dat Finland, los van de andere lidstaten, een borgsom van een half miljard euro bij de Grieken had bedongen, zeiden diverse landen, waaronder Nederland, dat zij dat dan ook wilden. Nog liever ziet kabinet-Rutte helemaal geen onderpand. Minister De Jager van Financiën schreef eerder deze week aan de Kamer dat de overeenkomst tussen de Finnen en Grieken niet rechtsgeldig is, omdat alle andere lidstaten ermee zouden moeten instemmen. En dat zal Nederland niet doen.

In Duitsland leidt de discussie zelfs tot interne verdeeldheid in het kabinet. Minister van Werk en Sociale Zaken Ursula von der Leyen steunde gisteren het idee dat Europese lidstaten onderpand krijgen bij nieuwe leningen aan Griekenland. Volgens de CDU-minister zou dat ook kunnen in de vorm van belangen in Griekse staatsbedrijven of in baren goud. Maar een woordvoerder van de Duitse regering zei dat de minister niet namens de Duitse regering sprak. Volgens bondskanselier Merkel is het vragen van zo’n onderpand niet de juiste weg om steun aan Griekenland te geven. Europese leiders spraken volgens hun akkoord van 21 juli slechts af om „waar van toepassing” aanvullende zekerheden te vragen.

De Duitse president Christian Wulff had gisteren kritiek op de Europese Centrale Bank. Volgens Wulff gaat de centrale bank zijn boekje te buiten door staatsleningen van probleemlanden Spanje en Italië op te kopen. Hij noemt die activiteiten „juridisch discutabel”. Het zou op gespannen voet staan met het oprichtingsverdrag van de Europese Unie. Daarin is afgesproken dat de monetaire autoriteit geen leningen aan lidstaten verstrekt. Dat gebeurt indirect wel door leningen op de markt op te kopen.