Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Fenerbahçe uit Champions League gehaald vanwege omkoping

Voorzitter Mehmet Ali Aydinlar van de Turkse voetbalbond TFF tijdens een persconferentie. Foto Reuters / Murad Sezer

De Turkse landskampioen Fenerbahçe is geweigerd als deelnemer aan de Champions League. De Turkse voetbalbond zegt dat de club uit Istanbul niet wordt toegelaten tot het prestigieuze miljoenentoernooi vanwege de hoofdrol die de club speelt in een omvangrijk omkoopschandaal. Het eveneens bij het schandaal betrokken Trabzonspor vervangt Fenerbahçe.

Schorsing op initiatief van UEFA

De bond nam de beslissing vandaag op een speciaal ingelaste vergadering nadat de Europese voetbalbond hiertoe had opgeroepen. Morgen is de loting van de lucratieve Champions League waarvoor Fenerbahçe als titelhouder automatisch was geplaatst. De club leed al vele miljoenen euro’s aan schade vanwege het schandaal en de clubaandelen kelderden flink.

Fenerbahçe won in de tweede helft van het afgelopen seizoen zestien van zijn zeventien competitiewedstrijden. De club uit Istanbul klom zodoende op van een derde plaats op de ranglijst naar het uiteindelijke winnen van zijn achttiende landstitel. Trabzonspor werd op doelsaldo verslagen waardoor Fenerbahçe recordkampioen werd in Turkije.

Tientallen in cel vanwege omkoopschandaal

De zaak rondom het omkoopschandaal heeft inmiddels dertig mensen in de gevangenis doen belanden. Onder meer Aziz Yildirim, de voorzitter Fenerbahçe, bestuursleden van Besiktas en Trabzonspor en diverse spelers zijn vastgezet. Ook de voormalige voorzitter van de Turkse bond werd opgepakt. Zij zijn in afwachting van hun rechtszaak.

Item van de NOS uit juli over het schandaal:

Voor zover nu bekend, wordt van negentien competitiewedstrijden verdacht dat de resultaten ervan beïnvloed zijn door steekpenningen. Vier maanden geleden werd in Turkije een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt hooliganisme en omkoping in het voetbal te bestraffen met vonnissen tot twaalf jaar cel.

De dertig gevangenen wachten hun proces af. De Turkse rechtbank geeft niets van de bewijslast vrij omdat het politieonderzoek nog loopt. In verband met het omkoopschandaal werd de start van het Turkse voetbalseizoen met een maand uitgesteld tot 9 september.

UPDATE 21.42: Eveneens omstreden Trabzonspor vervanger Fenerbahçe

Trabzonspor, de nummer twee van het afgelopen seizoen in Turkije, werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Benfica maar is door de UEFA aangewezen als vervanger van Fenerbahçe in de CL. De club uit Trabzon wordt echter opvallend genoeg ook onderzocht vanwege omkoping.

Trabzonspor, met onder meer voormalig Heerenveen-spits Paulo Henrique in de gelederen, zou morgenavond eigenlijk uitkomen in de voorronde van de Europa League tegen Athletic Bilbao. De Baskische ploeg gaat nu automatisch door naar het hoofdtoernooi.