Even flink doorwerken, nu het droog is

An artisan works on a semi-finished clay statue of Hindu goddess Durga in Kumartoli, the idol makers village of Kolkata, on August 22, 2011. Ongoing monsoon rain has made it difficult for artisans to finish idols on schedule, with the recent economic slowdown and high inflation adding to the difficulties of the idol-makers ahead of the festive season. AFP PHOTO/Dibyangshu SARKAR
An artisan works on a semi-finished clay statue of Hindu goddess Durga in Kumartoli, the idol makers village of Kolkata, on August 22, 2011. Ongoing monsoon rain has made it difficult for artisans to finish idols on schedule, with the recent economic slowdown and high inflation adding to the difficulties of the idol-makers ahead of the festive season. AFP PHOTO/Dibyangshu SARKAR AFP

In het Indiase Kumartoli, dat bekendstaat als pottenbakkersdorp, werkt een oude ambachtsman aan een standbeeld van de Hindoeïstische godin Durga. De godin belichaamt het centrum van de kracht waarmee het universum is gecreëerd, zo geloven de hindoes. Durga wordt vaak afgebeeld met veel armen en wapens en rijdend op een leeuw.

Het is voor de godenbeeldenmakers uit Kumartoli nog een hele toer om alle beelden op tijd af te krijgen voordat het religieuze festivalseizoen begint. Door de voortdurende regenval hebben zij flinke vertraging opgelopen. Het regenseizoen in India duurt van juni tot september. Vanwege de economische recessie en de hoge inflatie hebben de kunstenaars het extra moeilijk.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad