Eto'o krijgt in Dagestan 20 miljoen euro per jaar

Voetballer Samuel Eto’o verhuist definitief van Inter Milaan naar Anzji Machatsjkala in de Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan. Anzji maakte gisteravond bekend een akkoord te hebben bereikt dat van Eto’o de bestbetaalde voetballer ter wereld maakt.

Eto’o (30), international van Kameroen en drievoudig winnaar van de Champions League, gaat in Dagestan naar verluidt zo’n 20 miljoen euro per jaar verdienen. Dat is veel meer dan de huidige grootverdieners in het internationale voetbal, Cristiano Ronaldo van Real Madrid (12 miljoen per jaar) en Barcelona-ster Lionel Messi (10,5 miljoen). Anzji betaalt ook nog een afkoopsom van zo’n 25 miljoen voor de Inter-spits.

De eigenaar van Anzji Makhachkala, momenteel vierde in de hoogste Russische voetbalcompetitie, is de olietycoon Suleiman Kerimov. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes heeft hij een vermogen van bijna 12 miljard euro. Kerimov gebruikt zijn vermogen de afgelopen tijd om een groot aantal voetballers naar Dagestan te lokken.

De nieuwe ploeggenoten van Samuel Eto’o, die vier keer werd uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar, zijn onder anderen oud-PSV’ers Balazs Dzsudzsak en Diego Tardelli, Mbark Boussoufa (ex-Anderlecht) en de Braziliaanse routinier Roberto Carlos.

Overigens zijn de voetballers van Anzji zelden in Dagestan, dat net als het aangrenzende Tsjetsjenië onrustig is. In Dagestan strijden islamitische rebellen tegen de overheid door aanslagen op militairen en politieagenten. De spelers van Anzji wonen en trainen in Moskou en stappen voor thuiswedstrijden in Dagestan op het vliegtuig. (AP)