Eerbetoon met plot van thriller

Dear Zachary (Kurt Kuenne, 2008)Canvas, 22.20- 23.50 uur

Andrew Bagby had, als het even kon, geen broek aan. Hij kloof zijn nagels af tot op het vel. Andrew, zeggen zijn vrienden, was grappig, liefhebbend, intelligent. Met de typische bleekgele opnamen van een Amerikaanse homevideo brengt vriend en filmmaker Kurt Kuenne een eerbetoon aan zijn overleden vriend.

Dat is een mooi gebaar en de beelden ontroeren. Toch rijst de vraag waarom je als onbekende van Andrew hiernaar kijkt.

Dan luiden zijn ouders met een tranentrekkende uitspraak het tweede deel van de documentaire in. „We dachten, we gaan zijn lichaam ophalen, daarna plegen we zelfmoord.” Dat plan gaat niet door als blijkt dat Andrew is vermoord door zijn ex-vriendin, die zwanger van hem is. Het onwaarschijnlijke verhaal van een voogdijgevecht met een gevluchte moordenares volgt.

Kuenne is gedwongen om van zijn eerbetoon een politieke thriller te maken. Maar hij geeft zijn mooie beelden niet op. Door slim monteren behoudt de documentaire een liefdevol amateurgehalte. Het verhaal van de rouwende vrienden is soms zelfs grappig. Zo vertellen vijf afzonderlijke mannen in grote ernst dat Andrew zeker hun best man zou zijn.

Kuenne houdt de kijker met de homevideobeelden bij de les: dit is geen sensatieverhaal uit Hollywood. Maar te sentimenteel wordt het door de harde werkelijkheid ook niet. De film deelt zo steeds rake klappen uit. Geen wonder dat hij de strafwetgeving van Canada veranderde.

Emma Meelker