Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Een rondleiding door het Rixos in Tripoli, een gevangenis voor journalisten

Gewapende aanhangers van Gaddafi patrouilleren door het Rixos-hotel. Foto Reuters / Paul Hackett

In het luxueuze Rixos-hotel in Tripoli zitten dertig buitenlandse journalisten nu al dagen gevangen. Ze worden binnengehouden door de troepen van Moammar Gaddafi.

Voor de derde nacht op rij zitten de journalisten vrijwel afgesneden van de wereld - van de val van het hoofdkwartier van de Libische leider - en zonder elektriciteit. Gisteren en vannacht werd het gebouw meerdere malen onder vuur genomen, waardoor de journalisten de ramen hebben gebarricadeerd en continue rondlopen met kogelvrije vesten (bekijk hier onze In Beeld).

Chinese journalisten maakten opnames van het Rixos, waarvan de beelden gisteren op CNN verschenen. Bekijk hieronder de binnenkant van een gevangenis die vierhonderd dollar per nacht kost.