Drie sterren voor ongeschreven roman

Drie sterren looft Opzij deze maand uit voor Stille mensen van Esther Ending, „een bomvolle, geëngageerde roman”. Het boek is echter nog niet verschenen, sterker: de roman is nog niet af. Ending is iets over de helft van het boek, meldde een medewerker van de uitgeverij aan HP/De Tijd.

Volgens de auteur van het stukje, Daniëlle Serdijn, die ook voor de Volkskrant recenseert, is het geen recensie, maar een signalement. „Het was een drieregelig stukje. Opzij heeft een lange productietijd, ik probeer de boeken uit te kiezen die voor ons publiek interessant zijn. In het geval van Ending was er alleen nog de informatie van de uitgeverij.” Serdijn erkent dat de drie sterren de indruk wekken dat het een recensie betreft. „De sterren geven de urgentie van het boek binnen het aanbod aan, ik ben zelf geen grote fan van het systeem.”

De volledige tekst van het signalement luidt: „Eveneens van Nederlandse bodem is de tweede roman van Esther J. Ending. Ending debuteerde in 2004 met de prachtroman Na Valentijn. Maar waar ze toen door had moeten pakken, viel ze stil. In Stille mensen beschrijft Ending de lotgevallen van Nicky, die in een kraakpand terechtkomt. De gelukzalige roes waarin de groep verkeert, wordt wreed verstoord wanneer verschillende individuen zich steeds meer aan elkaar ergeren. Bomvolle, geëngageerde roman.”

Hoofdredacteur Margiet van der Linden van Opzij verwijt Serdijn niets. Volgens haar komt het bij hoge uitzondering voor dat „signalementen met een recenserend karakter” worden geschreven voordat er iets van het boek te lezen is. „In dit geval is dat wel gebeurd. We hebben na intern overleg besloten dat dat voortaan een vereiste is.”