De mooiste mama van Livorno

La prima cosa bella. Regie: Paolo Virzi. Met: Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli, Claudia Pandolfi. In: 14 bioscopen ***

In de eerste scène van La prima cosa bella is het 1971. Anna wordt tot haar verrassing uitverkoren tot mooiste mama van Livorno. Als ze terugloopt naar haar echtgenoot en kinderen, fluiten enkele mannen naar haar, anderen kussen haar omstandig op de mond. Haar eerst nog trots glimlachende man Mario verstart. Zoontje Bruno schaamt zich rot en maant zijn opgetogen zusje Valeria tot stilte. Mario trekt zijn vrouw mee. Hup, naar huis jij!

Deze sterke scène balt de hele film samen en laat zonder veel dialoog zien hoe de familieverhoudingen liggen. Hoed je maar als Italiaanse mannen een jaloerse bui krijgen, want aan hun achterdocht valt niet te ontsnappen. Als de film vervolgens snijdt naar 2009, gaat hij over de rancuneuze Bruno die in het reine moet komen met de (vermeende) excentriciteit van zijn moeder. Hij krijgt meer en meer waardering voor de wat kinderlijke vrouw die zich niets aantrok van wat anderen van haar vonden en altijd vol goede moed het beste van haar leven maakte, zelfs al werd ze uit huis gegooid of door een minnaar gedumpt.

La prima cosa bella, vernoemd naar een grote hit uit 1971, was bij de Oscars dit jaar de Italiaanse inzending voor beste buitenlandse film. Een tikje nostalgisch, wat braafjes en goed voor een lach en een traan: de scènes rond het sterfbed van moeder (gespeeld door filmdiva Stefania Sandrelli) zijn op het randje van melodrama.