Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Commotie over opgepakte Utrechtse fotograaf die tonen ID weigerde

Twee uur doorbrengen in een politiecel op Utrecht Centraal. De reden: fotograferen in het stationsgebied, “in de weg” staan en het niet tonen van een identificatiebewijs. Kan dat zomaar? Het overkwam journalist Emiel Elgersma. Oordeel zelf.

Hier begon het allemaal mee:

Twitter avatar emeel Emiel Elgersma 2 uur in de cel vanwege fotograferen bij Utrecht CS en niet tonen ID http://t.co/ZBt5G6o

De video:

De audio:
Politie pakt fotograaf op Utrecht CS by emielelgersma

Waarom Elgersma weigerde?

“Het was natuurlijk heel makkelijk geweest, gewoon je ID-kaart laten zien aan de politie. Maar voor mij is dit een principe-zaak. De politie moet een goede reden hebben om iemand te vragen om zijn identificatie. Een foto maken is (gelukkig) niet strafbaar in Nederland. De twee agenten gaven mij geen reden waarom ze de ID-kaart wilde zien. Het niet tonen was volgens hun ‘laffe actie’. Volgens mij mijn goed recht.”

Reacties op Twitter:

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Opvallend (en ernstig) RT @emeel: 2 uur in de cel vanwege fotograferen op Utrecht CS en niet tonen ID http://t.co/rhUR277 (via @schellevis)
Twitter avatar PolitieKLPD PersvoorlichtingKLPD Fotograaf Utrecht CS is staandegehouden op grond van art. 72 WPV en aangehouden omdat hij zich niet wilde indentificeren. Persbericht volgt.
Twitter avatar PolitieKLPD PersvoorlichtingKLPD Fotograaf weigert zich te identificeren op #Utrecht #CS: http://t.co/Z0UOB1E
Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Vraag is dus of het maken van foto’s op Utrecht CS de “orde, rust, veiligheid of goede bedrijfsgang” heeft verstoord…
Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Interessant: NS vindt het best @emeel RT @DavidEerdmans: NS stelt zelf het volgende over fotograferen op stations: http://t.co/EuTevKX
Twitter avatar kajleers Kaj Leers Mja. Fotograaf aangehouden omdat hij zich niet wilde legitimeren. Die legitimatieplicht wilden volgens mij veel mensen.
Twitter avatar kajleers Kaj Leers Erger vind ik dat die fotograaf staande werd gehouden omdat hij foto’s maakte in een treinstation. Dat kan dus kennelijk.
Twitter avatar blankesteijn Marten Blankesteijn Dat het maar 2 uur duurde is teleurstellend RT @emeel @blankesteijn jij als dictator en repressieve regimes expert, wat vind jij er nou van?
Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi @Roninho79 Ik gebruik dit incident om opheldering te vragen en om vragen te stellen over algemeen probleem die ik al langer wil stellen.

Officiële reactie van de politie:

“De man fotografeerde mensen die van de roltrap van het Jaarbeursplein in Utrecht afkwamen en hij hield zich daar hinderlijk op. Op grond van artikel 72*van de Wet personenvervoer is hij staande gehouden en om een legitimatiebewijs gevraagd. Hier wenste hij niet aan mee te werken, waarna hij op grond van artikel 447e van het Wetboek van Strafrecht (legitimatieplicht) is aangehouden.”

*Het is een ieder verboden zich in een auto, bus, trein, metro, tram of een via een geleidesysteem voortbewogen voertuig dan wel in of in de onmiddellijke nabijheid van een station, halteplaats, of een andere bij het openbaar vervoer behorende voorziening en de daarbij behorende perrons, trappen, tunnels en liften zodanig te gedragen dat orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang wordt of kan worden verstoord.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) tegenover NU.nl.

“Dat is een typisch voorbeeld van een overreactie vanuit de politie. Het is normaal en gangbaar dat je op de openbare weg foto’s neemt. Daar hoef je geen uitleg voor te geven.”

Kamervragen
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi gaat Kamervragen stellen over het incident. Volgens hem staat het symbool voor structurele conflicten tussen politie en journalisten. Dibi vindt “het de moeite daar wat dieper in te duiken”.

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi @AddiePeek Het wordt wel heel gortig in NL als we ons ernstig zorgen gaan maken als mensen kiekjes maken.