Colts versus vliegende schotels

Cowboys & Aliens. Regie: John Favreau. Met: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Paul Dano. In: 75 bioscopen. ****

Eigenlijk is het volkomen logisch. Waarom zouden alleen wij de confrontatie met buitenaardse wezens aangaan? Waarom is er pakweg 150 jaar geleden niet al een stelletje geland in het Wilde Westen? En hadden die cowboys toen aan hun vingervlugge vuurwapenvaardigheid genoeg om een buitenaardse invasie te weerstaan? Waarschijnlijk wel. Want anders waren we nu natuurlijk al lang door groenglibberige galactische creaturen gekoloniseerd. Als ze in het Wilde Westen waren terechtgekomen tenminste.

Als uw fantasie op hol slaat van dit soort ‘wat als?’-fantasieën, behoort u tot het ideale publiek voor wat verreweg de beste actieavonturenfilm uit Hollywood is deze zomer. Vergeet de superhelden, vergeet Marvels Captain America en DC’s Green Lantern. Regisseur Jon Favreau (die zijn sporen verdiende met Iron Man) heeft aan ouderwetse cowboys en aliens genoeg en mixte twee genres voorbeeldig door elkaar. Ook Cowboys & Aliens is gebaseerd op een stripboek, maar in plaats van een traditionele stripverfilming kijk je naar het beste wat de genres western en sciencefiction te bieden hebben. Stoffige goudgravers en met whisky doordrenkte saloons, hightechwapens en vreemde vliegende objecten, onmenselijk sexy vrouwen en eindeloos over de prairies starende revolverhelden.

Daniel – James Bond – Craig speelt er zo eentje, een outlaw die onder de rand van zijn hoed woont. Hij heeft een oude vete met de plaatselijke boss Dolarhyde (Harrison Ford), maar nu even iets anders aan zijn hoofd: geheugenverlies en een mysterieuze handboei om zijn pols. Wat een gimmick lijkt (stop alien en cowboy in een reageerbuisje en kijk wat er gebeurt) ontwikkelt zich tot een meeslepende strijd waarin gezworen vijanden (cowboys, indianen, outlaws, brave burgers) de krachten bundelen tegen een groter kwaad. Vreemd dat het enerverende, pretentieloze en onwaarschijnlijk grappige Cowboys & Aliens in de VS geen succes was. Zijn westerns inderdaad alleen nog buiten Amerika in trek?