Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Beroemde Notting Hill-boekwinkel met sluiting bedreigd

De Londense Travel Bookshop is dringend op zoek naar een nieuwe eigenaar, zo meldt The Guardian. Mocht deze zich niet binnen twee weken hebben gemeld, dan zal de wellicht beroemdste reisboekenwinkel van Groot-Brittannië de deuren moeten sluiten. The Travel Bookshop speelt een belangrijke rol in de succesvolle film Notting Hill uit 1999, vernoemd naar de trendy wijk in Londen waar de winkel zich bevindt. De film verbeeldt de romantische perikelen tussen boekhandelaar William Thacker, gespeeld door Hugh Grant, en actrice Anna Scott (Julia Roberts).

Volgens Saara Marchadour, die de winkel twee jaar beheerde, dreigt de economische malaise de Travel Bookshop de das om te doen. Ze noemt een eventuele sluiting “een groot verlies aan getalenteerd personeel en dertig jaar geschiedenis”. De Travel Bookshop werd opgericht in 1979. De huidige eigenaar woont in Frankrijk en laat weten dat zijn kinderen geen ambitie hebben om de familietraditie voort te zetten.

Inmiddels hebben verschillende schrijvers en dichters een campagne opgezet om de boekwinkel te redden. Ze zijn bereid een dag in de week als vrijwilliger in de winkel te werken, in de hoop dat die kostenbesparing een mogelijke nieuwe eigenaar over de streep trekt. Dichteres en journaliste Olivia Cole, die regelmatig klant is in de Travel Bookshop en zich ook als vrijwilliger heeft aangemeld, betreurt het dat zo’n unieke en geliefde boekwinkel moet sluiten. “Je ziet overal hetzelfde trieste verhaal. Er zijn zoveel zelfstandige boekwinkels die het moeilijk hebben.” Ook acteur Alec Baldwin, die in de film een rolletje heeft als de vriend van Julia Roberts, deed middels een tweet een oproep de boekwinkel te redden.

Overigens moet opgemerkt worden dat de boekwinkel uit de film niet helemaal overeenkomt met de werkelijke Travel Bookshop. Deze werd voor de film opnieuw opgebouwd in een naburige antiekzaak aan de Portobello Road. Dit vaak tot teleurstelling van de honderden toeristen die de winkel nog wekelijks aandoen.