Atlasvlinder

De website waarneming.nl waar iedereen natuurobservaties kan plaatsen, is een rijke informatiebron. Wilt u weten waar momenteel de ortolanen doortrekken, of waar in Zuid-Limburg het staartblauwtje zich voortplant? Na drie muisklikken bent u volledig geïnformeerd. Vorige week viel mijn oog op een waarneming van een atlasvlinder (Attacus atlas) in de provincie Zeeland. Dat is uitzonderlijk, want deze soort komt van nature voor van Afghanistan tot in Japan. Het is qua vleugeloppervlak de grootste vlinder ter wereld – de spanwijdte kan oplopen tot bijna dertig centimeter.

Hoe kwam deze exoot in Zeeland terecht?

Corry Sinke kreeg vijf maanden geleden een prachtige plant cadeau van een vriend. Het was een ‘soort orchidee’ die hij had meegenomen uit India. Mevrouw Sinke zette de plant in haar binnenvolière. Vorige week was hij uitgebloeid, maar die ene knop weerhield haar ervan de plant weg te gooien. De knop bleek een cocon te zijn waar tot ieders verbazing een atlasvlinder uit kroop. Wetende dat een atlasvlinder niet kan eten en hooguit twee weken leeft met de voortplanting als enige doel, haastte mevrouw Sinke zich met vlinder naar Artis. Daar wilde men het insect wel aan nageslacht helpen.

Helaas was er in de vlindertuin niet tijdig een mannetje beschikbaar. De atlasvlinder vloog haar vleugels tevergeefs aan rafels en legde onbevruchte eitjes. Gisteren leefde ze nog, maar binnenkort gaat ze naar Het Natuurhistorisch.