Arrestatie in zaak Politkovskaja

Een voormalige hoge politieofficier is in Moskou gearresteerd in verband met de moord, in oktober 2006, op journaliste en Kremlin-criticus Anna Politkovskaja.

Met de aanhouding is een belangrijke stap gezet in het justitieel onderzoek, zegt advocate Anna Stavitskaja, die de kinderen van Politkovskaja vertegenwoordigt. Redacteuren van Novaja Gazeta, de krant waarvoor Politkovskaja werkte, lieten zich in gelijke zin uit.

De gepensioneerde luitenant-kolonel Dmitri Pavljoetsjenkov wordt ervan verdacht de moord te hebben georganiseerd door een groepje Tsjetsjenen in te huren dat Politkovskaja uit de weg moest ruimen. Ook wordt hij ervan verdacht hun het moordwapen te hebben geleverd. Op zijn beurt zou Pavljoetsjenkov zijn betaald door een tot nu toe onbekend persoon, aldus een woordvoerder van het Moskouse Openbaar Ministerie.

In mei werd in Tsjetsjenië Roestam Machmoedov gearresteerd. Hij zou de dodelijke schoten op Politkovskaja hebben gelost. Maar tot nu toe was onduidelijk van wie hij de opdracht daartoe had gekregen.

Twee broers van Machmoedov en een andere gepensioneerde politieofficier stonden in 2009 terecht voor de moord, maar werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het Federale Hooggerechtshof verwierp die uitspraak vervolgens en stuurde de zaak terug naar het OM, dat nu met een nieuw onderzoek bezig is.

Volgens advocate Anna Stavitskaja is de arrestatie van Pavljoetsjenkov een ,,keerpunt” in het onderzoek. ,,We zullen net zolang doorgaan tot iedereen die bij deze moord betrokken is voor de rechter staat.”