Arabische Liga houdt zaterdag spoedberaad over Syrië

Caption: Nabil el-Arabi, Secretary General of the Arab League during the opening of the Arab League Monitoring Committee to put the finishing touches on the Palestinian bid for UN membership Tuesday,in Doha, on Tuesday Aug 23, 2011.(AP Photo/Osama Faisal)
Caption: Nabil el-Arabi, Secretary General of the Arab League during the opening of the Arab League Monitoring Committee to put the finishing touches on the Palestinian bid for UN membership Tuesday,in Doha, on Tuesday Aug 23, 2011.(AP Photo/Osama Faisal) Secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, op archiefbeeld. Foto AP / Osama Faisal

De Arabische Liga houdt zaterdag een spoedberaad in Kairo om de ontwikkelingen in Syrië te bespreken.

Dat heeft een functionaris van de Liga gemeld aan persbureau Reuters. Maandag stemden de Arabische landen tijdens een speciale zitting van de VN-Mensenrechtenraad al in met de eis dat Syrië een internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden moet toestaan.

Eerder deze maand riep secretaris-generaal Nabil Elaraby van de Arabische Liga het regime van president Bashar al-Assad op het geweld tegen burgers “onmiddellijk” te staken. Verschillende Arabische landen trokken niet snel daarna hun ambassadeurs uit protest terug uit Syrië.

Volgens de Verenigde Naties zijn in vijf maanden tijd al zeker 2.200 Syriërs om het leven gekomen door regeringsgeweld. Gisteren circuleerde er een ontwerpresolutie in de Veiligheidsraad die het geweld van Syrië tegen de eigen bevolking veroordeelt en een reeks sancties instelt tegen hoge functionarissen rond Assad. Deze resolutie is ontworpen door Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld