Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gaddafi’s leger bestookt centrum Tripoli - ‘Gaddafi schuilt in zuiden’

Inwoners van het stadje Janzour, dat ten westen van Tripoli ligt, zwaaien met de vlag van de Libische rebellen. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Het leger van Moammar Gaddafi bestookt volgens de Libische rebellen sinds begin van de middag een aantal wijken in het centrum van Tripoli. Gaddafi zelf houdt zich mogelijk schuil in het zuiden van de hoofdstad, aldus de opstandelingen.

Een functionaris van de rebellenbeweging zei vanmiddag tegen persbureau Reuters dat de opstandelingen denken dat Gaddafi zich nog ergens in Tripoli bevindt. Hij is waarschijnlijk in de wijk al-Hadhba al-Khadra, die is gelegen in het zuiden van de stad. Het is onduidelijk waar de rebellenwoordvoerder zijn uitspraken precies op baseert.

Gaddafi’s leger bombardeert volgens de rebellen sinds vanmiddag delen van het centrum van Tripoli. Onder de doelwitten zou het voormalige hoofdkwartier van Gaddafi zijn, dat gisteravond werd veroverd door de opstandelingen. Ook een aantal andere wijken, onder meer in de buurt van het Rixos Hotel waar buitenlandse journalisten worden vastgehouden, zouden zijn bestookt.

‘Lichamen vier rebellen gevonden op vliegveld Tripoli’

Bij het vliegveld van Tripoli zijn volgens de rebellen eerder vandaag de lichamen van vier gedode opstandelingen gevonden. Rebellenwoordvoerder Mukthar Al-Akhbar zei vanmiddag tegen CNN-journalist Saeed Ahmed dat de vier gedode rebellen vastgebonden en geëxecuteerd werden aangetroffen op de luchthaven. Het nieuws over de gedode opstandelingen is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Elders in Tripoli maakten journalisten ook melding van gevechten. Rondom het Rixos Hotel, waar zo’n dertig buitenlandse correspondenten door het regime van Gaddafi wordt vastgehouden, hoorde een journalist van persbureau Reuters aan het begin van de middag hevig geweervuur. Rondom de compound van Gaddafi zeiden opstandelingen en journalisten van CNN ook schotenwisselingen te hebben gehoord.

Journalisten in Rixos Hotel nog altijd afgesloten van de wereld

De ongeveer dertig journalisten die in het Rixos Hotel in Tripoli verblijven zitten volgens persbureau AFP nog altijd zonder elektriciteit, televisie en internet. Het mobiele telefoonnetwerk zou erg veel last hebben van storingen. Hoewel veel van de journalisten zeggen dat het nog altijd goed met ze gaat, voelen ze zich gegijzeld door de aan Gaddafi loyale bewakers van het hotel. Eerder vandaag werd het Rixos geraakt door een aantal verdwaalde kogels.

Ondanks de aanhoudende strijd in Tripoli zeggen de Libische rebellen dat de democratische transitie van het land al is begonnen. “De overgang begint meteen”, zo zei rebellenwoordvoerder Mahmoud Jibril tegen het AFP. “We bouwen nu met al onze Libische broeders aan een nieuw Libië, aan een civiele en democratische natie.” Gisteren kondigde de rebellenregering in Benghazi aan binnen een paar dagen naar Tripoli te verhuizen.