Woordvoerder Cameron kreeg geld Murdoch

Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van News of the World, bleef geld krijgen van het mediaconcern van Rupert Murdoch toen hij al werkte als woordvoerder van David Cameron, nu de Britse premier.

Deze nieuwe onthulling van de BBC gisteren in het schandaal rond de vorige maand opgeheven Britse tabloid News of the World (NotW) brengt de premier in verlegenheid.

Coulson, die vorige maand werd gearresteerd in het afluisterschandaal, was tussen juli 2007 en mei 2010 directeur communicatie van de Conservatieve Partij. Volgens de BBC kreeg Coulson tot eind 2007 honderdduizenden ponden uitbetaald van Murdoch-uitgeverij News International, bovenop zijn jaarsalaris van 275.000 pond van de Conservatieven.

Het ging om een vergoeding die Coulson en News International waren overeengekomen toen Coulson in januari 2007 opstapte als NotW-hoofdredacteur. De reden voor zijn vertrek was een veroordeling van NotW-verslaggever Clive Goodman wegens het afluisteren van mobiele telefoons.

De deal tussen Coulson en News International zou inhouden dat de uitgeverij tot eind 2007 Coulsons salaris bleef uitbetalen, zij het in de vorm van een ontslagvergoeding. Daarnaast behield Coulson de ziektekostenverzekering van het Murdoch-bedrijf en zijn bedrijfsauto.

Medewerkers van Cameron zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de doorlopende betalingen aan Coulson. Lagerhuisleden van Labour pleitten gisteravond voor een onderzoek naar de gang van zaken door de Kiescommissie, een onafhankelijk orgaan dat toeziet op onder meer partijfinanciering.

Labour-parlementariër Tom Watson zei dat de betalingen door News International aan Coulson kunnen neerkomen op een „niet opgegeven donatie aan de Conservatieve Partij”.

Cameron kwam vorige maand onder vuur in het Lagerhuis wegens het inhuren van Coulson. Labour-leider Ed Miliband noemde Coulsons benoeming door Cameron „een tragisch loyaliteitsconflict” en „een catastrofale beoordelingsfout”. Cameron zei toen dat hij „met de kennis van nu” Coulson beter niet had kunnen aannemen als woordvoerder. „Geloof me, ik heb hiervan geleerd.”

De premier wilde geen excuus aanbieden, aangezien niet bewezen was dat Coulson op de hoogte was van de afluisterpraktijken. Maar in een brief van oud-NotW-journalist Goodman, die vorige week opdook, staat dat het aftappen van telefoons wel degelijk algemeen bekend was op de redactie van de tabloid.