Waar is kolonel Gaddafi nu?

Veel waarnemers gaan ervan uit dat hij zich nog ophoudt in het Bab al-Aziziyacomplex in het zuiden van Tripoli, dat al jaren geldt als zijn hoofdkwartier in de stad. De NAVO heeft juist de laatste dagen zware bombardementen uitgevoerd op dit complex. Het omvat, naar wordt aangenomen, ook versterkte ondergrondse schuilplaatsen.

Gaddafi is al geruime tijd niet in het openbaar verschenen. Wel liet hij afgelopen weekeinde nog geluidsopnames uitzenden via de staatstelevisie, waarin hij zei dat hij in Tripoli zou blijven.

De BBC meldde vanmorgen dat Gaddafi onder het Rixton Hotel zou zitten, waar een dertigtal buitenlandse journalisten verblijft. Het hotel is nog in handen van militairen die loyaal aan hem zijn.

Nog steeds ook kan Gaddafi rekenen op steun van een deel van de bevolking dat kennelijk vreest slechter af te zijn met een nieuw bewind. Journalisten zagen vannacht een groep vrijwilligers bij het Bab-al-Aziziyacomplex die zich kennelijk hadden gemeld om mee te vechten en daar wapens kwamen ophalen.

Ook buiten Tripoli is Gaddafi nog niet geheel uitgespeeld. De plaatsen Sirte, waar Gaddafi vandaan komt, en Sebha zijn nog altijd stevig in handen van zijn getrouwen.