VVD wil totaal inhaalverbod trucks

De VVD in de Tweede Kamer wil „overal en altijd” een inhaalverbod voor vrachtwagens op de snelwegen. Kamerlid Aptroot stelt dit binnenkort voor aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD).

Op veel snelwegen gelden al inhaalverboden, meestal tijdens spitsuren. Aptroot bepleit een algemeen verbod. „Ik wil een einde maken aan de praktijk van truckers die tergend langzaam, met één à twee kilometer verschil, andere vrachtwagens of caravans inhalen.” Een inhaalverbod leidt volgens het Kamerlid tot minder files en veiliger verkeer. „Eén op de vijf ongevallen met vrachtwagens heeft te maken met inhalers of truckers die op de linkerbaan rijden.”

Schultz van Haegen wijst erop dat op de helft van de snelwegen op drukke tijden al een inhaalverbod geldt. Zij was al bezig met een onderzoek om dit verbod uit te breiden, maar vraagt zich af of een algeheel inhaalverbod nodig en wenselijk is. „Waarom zou je vrachtwagens verbieden in te halen op momenten dat het rustig is op de weg?”

Om te garanderen dat truckers toch goed kunnen doorrijden, wil Aptroot een minimumsnelheid op de snelwegen van 70 kilometer per uur. „Zodat de vrachtwagens geen last hebben van iemand die met zijn oude caravannetje 50 of 60 kilometer per uur sukkelt.”

Wegvervoerorganisatie TLN vindt een algemeen inhaalverbod overbodig op wegen met genoeg capaciteit.