Verontruste CDA’ers openen discussiesite

Verontruste CDA’ers zijn op internet buiten de partijtop om een discussieforum begonnen over de toekomst van de partij. De oprichting ligt gevoelig omdat het een initiatief is van betrokken partijleden die over de toekomst willen praten maar zich binnen het CDA niet gehoord voelen.

Paul Schenderling, een van de oprichters en mede-auteur van het vorige verkiezingsprogramma:

“Mensen weten niet meer waar het CDA voor staat. De tijd dringt. Als we nú niet met goede ideeën komen, worden we achterhaald en zijn we bij de volgende verkiezingen weg.”

Het is een jaar geleden dat het CDA in de Tweede Kamer gehalveerd werd (tot 21 zetels). Na interne discussies stemden de leden in met regeringsdeelname. Volgens verschillende peilingen staat de partij nu op 14 of 15 zetels.

Ruth Peetoom hoeft niet overal haar neus in te steken

De site christendemocraat.nl is zojuist online gegaan. Bij de oprichting zijn onder anderen Kamerlid Ad Koppejan, twee oud-Kamerleden en andere bestuurders binnen de partij betrokken. Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zei vanochtend desgevraagd dat het “prima” is dat “er op alle plekken debat gevoerd wordt, binnen de partij en daarbuiten”. Partijvoorzitter Ruth Peetoom is “benieuwd, ik ga kijken”. Ze zegt dat “toch niet alles uit de koker van de partij hoeft te komen? Ik hoef toch niet overal mijn neus in te steken?”

Initiatief is nieuw teken van ongeduld jegens partijtop

Het initiatief is een nieuw teken van toenemende ongeduld jegens de partijtop over uitblijvende vernieuwingen. Eerder werd het ‘Slangenburgberaad’ opgericht, een besloten online-gespreksgroep waar ruim zeshonderd CDA’ers met elkaar in discussie gaan. De nieuwe site wil verder gaan door meer inhoudelijke stukken te publiceren en ook niet-leden te laten zien dat het CDA openstaat voor “gedurfde en prikkelende” gedachten.

‘Het CDA komt tot leven’

De CDA-leden zeggen zelf over het initiatief op de website:

“Het CDA komt tot leven en deze site is daar één van de tastbare resultaten van. Precies een jaar geleden werd het Slangenburgberaad opgericht, een besloten discussiegroep voor CDA-leden op LinkedIn. Inmiddels vinden wij het tijd voor een vervolgstap, waarbij de luiken nóg verder opengegooid mogen worden. Daarom zijn wij, een groep enthousiaste CDA-leden, deze website begonnen. Onze doelstelling is om van de partij weer een beweging te maken. Eén van de belangrijkste stappen hierbij is een nieuw inhoudelijk profiel. Mensen weten immers niet meer waar het CDA voor staat en daar willen wij met gedurfde en prikkelende visies, begeleid door discussies op het scherp van de snede, verandering in brengen. Kortom, bevlogenheid en hart voor de christendemocratie vormen de basis van deze site! Hieronder staan een aantal belangrijke inhoudelijke en praktische overwegingen die ook een rol gespeeld hebben bij de oprichting van deze site. [...]“

http://youtu.be/Bvj1Zr3aKzs