Verontruste CDA'ers openen discussiesite

Verontruste CDA’ers zijn op internet buiten de partijtop om een discussieforum begonnen over de toekomst van de partij. De oprichting ligt gevoelig omdat het een initiatief is van betrokken partijleden die over de toekomst willen praten maar zich binnen het CDA niet gehoord voelen.

„Mensen weten niet meer waar het CDA voor staat”, zegt Paul Schenderling, een van de oprichters en mede-auteur van het vorige verkiezingsprogramma. „De tijd dringt. Als we nú niet met goede ideeën komen, worden we achterhaald en zijn we bij de volgende verkiezingen weg.”

Het is een jaar geleden dat het CDA in de Tweede Kamer gehalveerd werd (tot 21 zetels). Na interne discussies stemden de leden in met regeringsdeelname. Volgens verschillende peilingen staat de partij nu op 14 of 15 zetels.

De site christendemocraat.nl is vanmiddag online gegaan. Bij de oprichting zijn onder anderen Kamerlid Ad Koppejan, twee oud-Kamerleden en andere bestuurders binnen de partij betrokken. Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zei vanochtend desgevraagd dat het „prima” is dat „er op alle plekken debat gevoerd wordt, binnen de partij en daarbuiten”. Partijvoorzitter Ruth Peetoom is „benieuwd, ik ga kijken”. Ze zegt dat „toch niet alles uit de koker van de partij hoeft te komen? Ik hoef toch niet overal mijn neus in te steken?”

Het initiatief is een nieuw teken van toenemende ongeduld over uitblijvende vernieuwingen. Eerder werd het ‘Slangenburgberaad’ opgericht, een besloten online-gespreksgroep waar ruim zeshonderd CDA’ers met elkaar in discussie gaan. De nieuwe site wil verder gaan door meer inhoudelijke stukken te publiceren en ook niet-leden te laten zien dat het CDA openstaat voor „gedurfde en prikkelende” gedachten.

Tegen de partij in: pagina 8

    • Freek Staps