Uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Aretha Franklin - The Legendary Concertgebouw Concert - Amsterdam 1968 2: Aretha Franklin gehšrt zu den Giganten in der Soulmusik. Foto: MDR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Sicko (Michael Moore, 2007, VS). Documentaire van beroepsdrammer Moore stelt het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem anno 2007 aan de kaak. Gaat vooral over Amerikanen die wél verzekerd zijn, maar desondanks geen uitkering of vergoeding krijgen, omdat het hele systeem erop gericht is de kosten te drukken.Ned.3, 20.20-22.20u.

Miss Congeniality (Donald Petrie, 2000, VS). Komedie. Sandra Bullock als onhandige FBI-agente die undercover deelneemt aan een Missverkiezing om sabotage te verijdelen, maar gaandeweg ook graag wil winnen. Ook met Michael Caine, Candice Bergen, William Shatner. Net5, 20.30-22.50u.

Tara Road (Gillies MacKinnon, 2005, Ierland). Lievige, mild dramatische romantische komedie rond twee vrouwen uit verschillende uithoeken van de wereld, die van huis ruilen en daarmee elkaars leven binnenlopen. Film voert langs de huwelijksperikelen, kinderzorgen, nieuwe en oude liefdes van Marilyn (Andie MacDowell) en Ria (Olivia Williams) en talloze kleurrijke bijfiguren.RTL8, 20.30-22.35u.

Boys and Girls (Robert Iscove, 2000, VS). Adolescentenvariatie op When Harry Met Sally. Sinds hun twaalfde jaar bevriende studenten (Freddie Prinz jr. en Claire Forlani) hebben dan eindelijk eens seks. Het loopt uit op postcoïtale desillusie.RTL5, 20.30-22.30u.

Around the World in 80 Days (Frank Coraci, 2004, VS). Remake van de gelijknamige film uit 1956 – die weer een verfilming was van het gelijknamige boek van Jules Verne uit 1873, toen het nog onmogelijk snel was in 80 dagen de wereld rond te gaan – is op de eerste plaats een film van vechtjas Jackie Chan. Het scenario rammelt, de grappen zijn vaak belegen, de locaties cliché, de personages plat, maar uit de film spreekt aanstekelijk, pretentieloos plezier. Vele filmsterren en andere beroemdheden lieten zich strikken voor een cameo, onder wie John Cleese en Arnold Schwarzenegger. RTL7, 22.50-01.10u.

Informatief

Der Heilige Krieg. Derde deel van serie over oorlogen die min of meer uit religieuze motieven gevoerd werden. Vanavond over de veroveringsoorlogen die de Turken in Europa voerden onder de sultans Mehmet II en Süleyman. De eerste veroverde in 1453 Constantinopel en maakte daarmee een einde aan het Byzantijnse Rijk; de tweede probeerde in 1529 Wenen in te nemen. Na een tweede mislukte poging in 1683 was het gedaan met de zogenaamde Heilige Oorlogen in Europa. ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen XL: Botox. TV presentatrice Kirsten O’Brien is 38 en de eerste wallen en rimpels duiken op. Moet ze zichzelf laten behandelen? Ze ontmoet botoxfans maar ontdekt ook de mogelijke nadelen en gevaren ervan. Ze praat met Botoxtherapeut Gemma die merkt dat haar cliëntèle steeds jonger wordt. Eén van de jongste klanten is haar stiefdochter van 15. En Pilates-instructrice Lisa liet haar lippen inspuiten, maar dat liep fout. Ze is nu getekend voor het leven.Eén, 21.05-21.35u.

Connected. Documentaire over de voor het eerst in 1929 door de Hongaarse schrijver Frigyes Karinthy geopperde theorie dat ieder mens op aarde via een keten van maximaal zes personen verwijderd is van elk ander mens op aarde. Bij elke stap is er een of ander verband tussen de betrokken personen. Het is een statistisch-mathematisch netwerkmodel met belangrijke gevolgen voor de sociologie.Canvas, 22.15-23.00u.

60 jaar Oranje op tv. Zesdelige serie over het Koninklijk Huis en de rol van de televisie. In dit deel een reconstructie van de bekendmaking van de troonswisseling tussen Juliana en Beatrix en van de verslaggeving van de inhuldiging op 30 april 1980. Ned.1, 22.20-23.00u.

Amusement

La Peau de Chagrin. Voor televisie gemaakte verfilming van de gelijknamige roman van Honoré de Balzac uit 1831. Terwijl hij zelfmoord overweegt, krijgt de straatarme jonge schrijver Raphaël (Thomas Coumans) een vreemd cadeau: een huid van segrijnleer die wensen laat uitkomen. Maar voor elke wens die uitkomt, wordt zijn leven bekort. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-22.40u.

Aretha Franklin – The legendary Concertgebouw concert – Amsterdam 1968. Concertregistratie door Bob Rooyens van het concert dat de Queen of Soul op het hoogtepunt van haar roem in Nederland gaf. Met onder meer ‘I Never Loved a Man’, ‘Respect’ en ‘Chain of Fools’. De film werd onlangs in een archief teruggevonden en door de regisseur en Willem van Kooten gerestaureerd. Arte, 22.05-22.50u

Radio

De hoorspelkern. Serie van Peter te Nuyl, die put uit materiaal uit het muziekarchief en het geluidenarchief uit de jaren 50 en 60, de toptijd van het hoorspel.Radio 1, 00.45-01.00u.