Tweede Kamer wil geen geheime informatie steun Griekenland

Jan Kees de Jager en zijn Finse collega Jyrki Katainen (R) aan de telefoon op een bijeenkomst over het stabiliteitsfonds in juni in Luxemburg. Foto Reuters / Francois Lenoir

De Tweede Kamer wil niet door minister van Financiën Jan Kees de Jager elke week achter gesloten deuren op de hoogte worden gehouden over financiële steun aan Griekenland.

Dat meldt commissievoorzitter Ineke Dezentjé Hamming aan persbureau Novum. Een meerderheid van de vaste Kamercommissie Financiën heeft vandaag laten weten daar weinig voor te voelen. De geheime informatie zou de controlerende rol van de Kamer bemoeilijken omdat deze niet gebruikt kan worden tijdens debatten over de Europese steunmaatregelen.

Hamming wil aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar afspraken maken over de wenselijkheid en de onwenselijkheid van vertrouwelijke informatie. “Iedereen begrijpt dat sommige informatie van invloed is op de financiële markten, maar als te veel geheim blijft is dit niet goed voor transparantie van de politiek.”