‘Turkse leger doodt tientallen PKK-strijders in Noord-Irak’

Bij de aanvallen op PKK-doelen in het noorden van Irak zijn in de afgelopen zes dagen tussen de negentig en de honderd PKK-strijders gedood. Dat zegt het Turkse leger tegen persbureau Reuters.

Het gaat om het totale aantal na zes dagen van luchtaanvallen, die plaatsvinden sinds eind vorige week. Er zouden 132 verschillende doelen getroffen zijn en tachtig PKK-strijders zouden gewond zijn geraakt. Turkije is van plan door te gaan met de aanvallen.

Aanleiding voor de vergeldingsacties is de aanslag van afgelopen woensdag op Turkse militairen in het zuidoosten van Turkije. Bij het plaatsje Cukurca, niet ver van de grens met Irak, werden elf militairen en een lid van een lokale militie in een hinderlaag gelokt en gedood.

Koerdische rebellen proberen middels gewelddadige acties een autonome staat in het zuidoosten van Turkije af te dwingen, een strijd die al sinds 1984 voortduurt.