Turkije: rond de 100 doden bij luchtacties tegen PKK

Bij aanvallen van de Turkse luchtmacht op Koerdische rebellen in Noord-Irak zijn sinds afgelopen woensdag tussen de negentig en honderd opstandelingen om het leven gekomen. Dat verklaarde het Turkse leger vanochtend.

De luchtaanvallen zijn een reactie op een aanval door strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op Turkse militairen, vorige week woensdag. Bij een hinderlaag van de PKK, nabij de Iraakse grens, kwamen acht Turkse soldaten en een grenswacht om het leven. Volgens Turkije zijn tachtig PKK-strijders gewond geraakt bij de bombardementen, die gericht zouden zijn op bunkers, wapendepots, luchtafweerinstallaties en commandocentra.

De PKK ontkende vanochtend dat de Turkse acties slachtoffers hebben geëist. De Turkse bommen zouden alleen bases hebben geraakt die reeds lang waren verlaten.

Iraaks-Koerdische autoriteiten zeggen dat zeven burgers, onder wie kinderen, bij de Turkse aanvallen om het leven zijn gekomen. Toch zijn veel Iraaks-Koerdische politici en de centrale Iraakse regering in Bagdad uiterst terughoudend met kritiek op Turkije, een belangrijke handelspartner van Irak. De PKK wordt bovendien niet door alle Iraakse Koerden gesteund. In Noord-Iraakse steden hebben wel kleinschalige demonstraties plaatsgevonden tegen de bombardementen van Turkije.

De PKK, de militante Koerdische Arbeiderspartij, zegde in februari dit jaar een wapenstilstand op. De beweging gebruikt Noord-Irak als uitvalsbasis voor snelle aanvallen op het Turkse leger. Volgens Turkije houden zich zo’n 2.000 PKK-strijders op in het gebied. Sinds een escalatie van het geweld vorige maand werden veertig Turkse militairen gedood door PKK-strijders. Sinds de PKK in 1984 haar strijd begon zijn zo’n 40.000 mensen om het leven gekomen.

De Turkse represailles van de afgelopen dagen komen na een turbulente periode binnen de Turkse strijdkrachten zelf. De militaire top bood eind vorige maand zijn ontslag aan, uit onvrede over een rechtzaak tegen officieren die de regering omver zouden hebben willen werpen.

De regeringspartij AK van premier Erdogan beloofde in de afgelopen jaren democratische hervormingen voor de Koerden. Maar de AK-partij weigert om de Koerdische identiteit te erkennen in de nieuwe grondwet die het parlement in de komende regeringsperiode gaat schrijven. (AP)