Tante Claudia

Met heel veel plezier lees ik de cursus ‘Leven voor beginners’ van Claudia de Breij. De woorden die ze vorige week wijdde aan liefde, huishouden en gezin (Zomer, 16 augustus) hadden zelfs een poëtische, welhaast zalvende kwaliteit. Ik meen het, ik heb het betreffende stukje uitgescheurd.

Toch zit me iets dwars. Als ze de jeugd wil uitleggen hoe het leven werkelijk in elkaar steekt, moet tante Claudia er als het over de liefde gaat niet ineens doekjes om gaan zitten winden. Dus, lieve jongens en meisjes, dit is hoe het echt zit. Aan het einde van de rit zijn kinderen – zeker vanuit Darwinistisch perspectief – de enige legitimatie voor je bestaan hier op aarde. En kinderen zijn nou eenmaal gebaat bij een gezin dat draait als een goed geoliede multinational. Met goed gekwalificeerde werknemers.

Verliefdheid is een omslachtige sollicitatieprocedure, liefde het halfjaarlijkse functioneringsgesprek.

Bas Canoy

Dordrecht

    • Bas Canoy