Succesje rebellen in oosten Libië, hoofdstad kent twee gezichten

Een rebel probeert de situatie rondom Gaddafi's compound in Bab al-Aziziya te peilen. Het bolwerk is het centrum van de gevechten om Tripoli nadat tanks vanuit het complex vertrokken om rebellen aan te vallen. De NAVO heeft de compound inmiddels schade berokkend middels meerdere bombardementen. Foto AP / Sergey Ponomarev

De opstandelingen hebben in het oosten van Libië een bescheiden succes geboekt door het stadje Ageila te ontdoen van troepen loyaal aan Moammar Gaddafi. Terwijl de opmars naar Tripoli vanuit het westen voorspoedig verliep, hebben de opstandelingen vanuit het oosten maanden moeten wachten op vorderingen.

Ras Lanuf volgende doelwit

Een correspondent van Al Jazeera maakt melding van het veroveren van Ageila; een winst die gemaximaliseerd kan worden aangezien de rebellen nu koers kunnen zetten richting Ras Lanuf. De belangrijke olie-terminal ligt bijna 600 kilometer ten oosten van Tripoli, maar ‘slechts’ 200 van Sirte. Tot de geboorteplaats van Moammar Gaddafi hebben naar verluidt diverse regeringsleden hun toevlucht gezocht.

De opmars vanuit het oosten werd een maand geleden ingeluid toen Brega werd heroverd op regeringstroepen. Ras Lanuf was in maart het toneel van zeer zware en langdurige gevechten waarbij de controle over het stadsgedeelte en de olie-terminal over en weer ging tussen de rebellen en Gaddafi’s strijdkrachten. Uiteindelijk werd de anti-regimebeweging teruggedrongen tot aan Ajdabiyah.

Gevechten Tripoli vandaag opnieuw hevig

Ondertussen wordt in Tripoli flink gevochten. In onder meer de districten Al Mansour en Bab al-Aziziya, waar Gaddafi’s compound zich bevindt. Gaddafi’s manschappen verzetten zich volgens Al Jazeera hevig en gebruiken zware wapens als mortieren. Ook bij het Rixos hotel, waar veel buitenlandse media - naar verluidt dertig journalisten - in verblijven, wordt nu een hevige strijd gemeld door de Reuters. De lucht boven diverse delen van de hoofdstad is gevuld met rook. Aan de westelijke rand van de stad is het “gewoon” rustig en zijn de rebellen “duidelijk” de baas, meldt de BBC.

De Britse zender meldt via een correspondent ter plekke dat de opstandelingen alles lijken te zetten op het veroveren van Gaddafi’s compound. De NAVO wilde niet bevestigen dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd op het bolwerk. Maar de BBC meldt dat deze bombardementen het momentum nu lijken te hebben teruggegeven aan de rebellen.

Mustafa Abdel Jalil, de voormalig minister van Justitie onder Gaddafi’s regime en tegenwoordig oppositieleider namens de Nationale Overgangsraad, hield een persconferentie vanochtend. Hij riep Libiërs op het recht niet in eigen hand te nemen. Er zijn berichten over burgers die wapens krijgen uitgedeeld door het regime om daarmee de stad te verdedigen.

Vuurgevechten en explosies in Tripoli vandaag:
http://youtu.be/10T7hWMk0bo?t=43s

Humanitaire kant van verhaal steeds zorgelijker

De diverse ministers van Buitenlandse Zaken, zoals Fransman Alain Juppé blijven herhalen dat het regime van Gaddafi bijna verslagen is. Tot die tijd houdt de NAVO-missie aan, zei hij vandaag. De NAVO zelf verklaarde eerder vanmiddag dat het conflict in Libië zich in “het laatste hoofdstuk bevindt”. “Het einde nadert en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wat overduidelijk is, is dat Gaddafi verleden tijd is.”

Twitter avatar icrc_english ICRC in English #Libya: ICRC delivers emergency supplies to Tripoli hospitals.
http://t.co/624k8Qf #redcross

Het Internationale Rode Kruis heeft intussen de handen vol aan het bevoorraden van ziekenhuizen. Vanuit de hoofdstad bereiken de buitenwereld steeds meer berichten over de zorgelijke situaties aldaar. er is een tekort aan voedsel en vooral medicamenten. Er komen teveel gewonden binnen voor het aantal bedden dat beschikbaar is. Ook is er daardoor een tekort aan artsen en verplegers. Het schoonmaken van de ziekenhuizen gebeurt niet meer, de vloeren zouden er rood zien van het bloed.