Stammenstrijd in Zuid-Soedan eist 600 levens

Stammen in het recent onafhankelijk geworden land gaan elkaar te lijf om vee.

Tijdens aanvaringen tussen stammen in het zuiden van Soedan zijn in de afgelopen dagen zeshonderd doden en meer dan 980 gewonden gevallen, zo meldden de Verenigde Naties (VN) gisteren. De gevechten begonnen vorige week donderdag in de staat Jonglei, aldus Farhan Haq, een woordvoerder van de VN.

Op 5 juli werd Zuid-Soedan onafhankelijk met de steun van de internationale gemeenschap, maar buitenlandse diplomaten maken zich grote zorgen over de stabiliteit van het nieuwe land en de relatie ervan met Noord-Soedan. Eerder dit jaar vochten de twee al om olievelden in het grensgebied. Een team van de VN is naar Jonglei gestuurd en de VN-vertegenwoordiger in Zuid-Soedan, Hilde Johnson, heeft alle partijen opgeroepen tot kalmte.

Vrijdag zei de gouverneur van Jonglei, Kuol Manyang Juuk, dat er minstens 38 mensen, onder wie vrouwen en kinderen, waren gedood tijdens gevechten tussen stammen. De verdenking valt vooralsnog op de stam Murle. Die zou vijf dorpen van een andere stam, Lou Nuer, hebben aangevallen. Volgens gouverneur Juuk zijn er vaker ruzies tussen deze stammen, meestal om vee.

Vrijdag werd bekend dat Nederland mogelijk zal bijdragen aan een nieuwe VN-missie in Soedan. Het kabinet gaat onderzoeken of dit mogelijk is. De VN-Veiligheidsraad besloot 9 juli – de dag dat Zuid-Soedan officieel onafhankelijk werd – tot een nieuwe missie om het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan te handhaven. Nederland nam sinds 2006 deel aan de vorige VN-missie in Soedan. In januari stemde de Zuid-Soedanese bevolking voor onafhankelijk waarmee Zuid-Soedan het 193ste land van de Verenigde Naties werd. (AFP, NRC)