Spits Billy Bakker helpt Oranje aan zege op Engeland

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren ook hun tweede groepswedstrijd op het EK in Mönchengladbach gewonnen. Titelverdediger Engeland werd met 4-3 verslagen in een aantrekkelijk duel waarin de Nederlandse aanvaller Billy Bakker drie keer scoorde. Taeke Taekema verzilverde kort na rust een strafbal.

Oranje speelde volgens bondscoach Paul van Ass „met de mindset om altijd die extra goal te maken”. De aanvallende speelstijl van Nederland heeft wel tot gevolg dat achterin vaak gevaarlijke situaties ontstaan, „maar dat is waar we voor kiezen”.

Voor Bakker, die als vleugelverdediger het Nederlands elftal haalde, waren de drie doelpunten een „streep” achter zijn periode als rechtsachter. Hij speelt sinds afgelopen seizoen weer op de plek waar hij als jeugdspeler altijd stond. „Ik nam lang genoegen met rechtsachter omdat daar een vacature was in Oranje. Maar ik ben blij nu voorin te staan want daar kom ik veel meer tot mijn recht. Regel het maar, zei Paul tegen me.”

Volgens Paul van Ass heeft Bakker met Robbert Kemperman de hardste slag in huis en dat bewees hij gisteren met twee daverende schoten. De derde treffer was een intikkertje. Dat Bakker zolang als rechtsachter is gebruikt, zowel door voorganger Michel van der Heuvel als door hemzelf, noemde Van Ass „zonde”.

In overleg met Bakkers clubcoach Taco van den Honert is vorig jaar besloten hem ook bij Amsterdam in de spits te zetten. „We hebben wel wat invloed”, grijnsde de bondscoach. Bakker, lachend: „Ik kreeg net nog een sms’je van Taco. ‘Volgend jaar gewoon weer rechtsachter’.”

De Engelse bondscoach Jason Lee zei ondanks het verlies „trots” te zijn „dat we aantrekkelijk hockey spelen”. Het hoge tempo in de wedstrijd werd wel enkele keren onderbroken door de ‘video-arbiter’, die op aanvraag spelsituaties opnieuw bekijkt. Dat is sinds het WK in 2010 in India gebruikelijk op grote toernooien, maar elke beoordeling duurt minuten.

Toch bewees het systeem zijn waarde toen een rake strafcorner van Roderick Weusthof werd afgekeurd na een Engels verzoek aan de video-arbiter. De 5-3 van Nederland werd van het scorebord geschrapt, omdat de bal bij ‘de stop’ niet buiten de cirkel was geweest.

De Nederlandse bondscoach complimenteerde zijn team met het gegeven dat er gisteren geen enkele strafcorner was weggegeven. De gevreesde sleeppush van Ashley Jackson (oud-speler van hoofdklasser HGC) kon daarom niet een keer worden ingezet door de Engelsen. De Nederlandse specialist Taeke Taekema was in drie pogingen niet succesvol met zijn strafcorner.

Nederland kan alleen nog naast de halve finales grijpen als het morgen verliest van Ierland. Als Engeland wint van het zwakke Frankrijk, schaart het zich vrijwel zeker bij de laatste vier. In dat geval is Nederland zeker van de Olympische Spelen. Op het EK worden drie tickets voor Londen 2012 uitgereikt. Engeland, dat op de Spelen als Groot-Brittannië zal optreden, is al geplaatst als gastland.

Duitsland won in de andere poule ook zijn tweede wedstrijd en plaatste zich voor de halve finales. Tegen Spanje werd het 3-1. België, dat 7-1 van Rusland won, gaat met Spanje in de slag om de laatste halve finaleplaats.