Sarkozy wil Libië-top

Tripoli is nog niet helemaal in handen van de rebellen, maar de Franse president Sarkozy probeert wel al het voortouw te nemen in de internationale diplomatie over het nieuwe Libië zonder Gaddafi. Sarkozy heeft de leider van de rebellen, Mahmoud Jibril, morgen uitgenodigd op het Elysée. En minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft voor volgende week een top aangekondigd met de landen van de zogenaamde ‘contactgroep’, die in maart op initiatief van Frankrijk begonnen met de militaire interventie tegen Gaddafi. De top zal worden voorgezeten door de Britse premier Cameron en Sarkozy zelf.

De Franse president probeert zo het initiatief wat betreft Libië in Franse handen te houden. Het Elysée ziet de nakende nederlaag van Gaddafi als een Frans succes, dat Sarkozy zeker zal proberen te verzilveren tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Op het aanvankelijke getalm van Frankrijk tijdens de ‘Arabische lente’ kwam veel kritiek.