Saif al-Islam nog gewoon op vrije voeten - ‘het was een valstrik’

In de vroege uren van vandaag verscheen een uiterst opgewekte Saif al-Islam voor zijn aahangers en de media. Foto AFP / /Imed Lamloum

Saif al-Islam is niet in handen van de Libische rebellen. De zoon van Moammar Gaddafi, die net als zijn vader is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag, verscheen bij het Rixos hotel in Tripoli dat in een buurt staat die nog in handen is van het regime.

Update 11.15 uur: Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft gereageerd op de verschijning van Saif al-Islam. Gisteren zei hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo nog tegen Reuters dat het ICC van meerdere betrouwbare bronnen had vernomen dat Saif daadwerkelijk is opgepakt. Woordvoerder Fadi el-Abdallah zegt dat het lastig is geweest voor het hof om bevestigd te krijgen of de zoon van Moammar Gaddafi inderdaad door de rebellen was vastgezet. “Wat we gisteren hebben gezegd, is dat we hierover informatie hebben ontvangen en dit hebben geprobeerd te verifiëren door de Nationale Overgangsraad van Libië te contacteren. (…) De media berichtten over de arrestatie en de raad gaf verschillende antwoorden en meningen. (…) Saif heeft niet onder arrest van het Strafhof gestaan.”

Saif al-Islam sprak vannacht diverse media toe en toonde zich strijdbaar.

“Wij hebben de ruggengraat van de rebellen gebroken. We hebben ze in de val gelokt en geven ze nu de volle laag dus wij zullen zegevieren. Tripoli is in handen van de regering. (…) Het arrestatiebevel van het Strafhof interesseert me niet. (…) Of mijn vader nog in Tripoli is? Natuurlijk! (…) De opstandelingen hebben zware verliezen geleden toen ze zijn compound wilden bestormen.”

Ook zoon Mohammed zou vrij zijn

Zondagavond meldden de opstandelingen Saif te hebben gearresteerd, later voegden zij daar nog twee van de zeven Gaddafi-zonen aan toe: Mohammed en Saadi. Een andere zoon, Khamis, zou gisteren dood gevonden zijn.

Maar gisteravond kwamen berichten naar buiten dat Mohammed, die zichzelf zondag zou hebben over gegeven, was ontsnapt met behulp van regeringstroepen. Nu blijkt de grootste vangst, Saif al-Islam, dus ook niet in gevangenschap te zitten.

Saif toont journalisten Moammars compound

Hij verscheen bij het hotel waar buitenlandse journalisten verblijven en moedigde de regimeaanhangers aan. Saif werd gezien als opvolger van Moammar Gaddafi en verklaarde vannacht dat de regering aan de winnende hand is. Hij nam journalisten mee naar zijn vaders bolwerk in de wijk Bab al-Aziziyah.

Op tv-beelden is te zien hoe Saif zijn gebalde vuisten de lucht in steekt, lachend, wuivend en al handen schuddend met zijn aanhangers. Ook gaf hij het V-teken. Moammar Gaddafi zelf was niet te zien. Anti-regeringsdemonstranten reageerden geschokt op het zien van de beelden van een vrije Saif. Gisteren bevestigde het Internationaal Strafhof nog dat hij was gearresteerd.