Ritzege en leiderstrui Pablo Lastras in Vuelta

De Spanjaard Pablo Lastras heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 35-jarige renner van Movistar reed op de laatste klim van de 163 kilometer lange etappe weg bij zijn medevluchters en kwam in Totana solo over de streep. Lastras neemt dankzij de ritzege de rode leiderstrui over van Daniele Bennati.

Lastras reed bijna de hele dag samen met Sylvain Chavanel (Quickstep), Markel Irizar (Radioshack) en Vacansoleil-renner Ruslan Podgornyy aan de leiding. Aanvankelijk maakte ook Nicolas Edet deel uit van de kopgroep, maar de Fransman viel terug toen hij zich na een insectenbeet door de dokter moest laten behandelen.

Vlak voor de top van de Alto de la Santa, de laatste van twee beklimmingen van de derde categorie, ging Lastras er alleen vandoor. Hij hield aan de streep vijftien seconden over op de achtervolgers, van wie Chavanel de sprint won. Het uitgedunde peloton finishte op 1.43 minuten. Bauke Mollema was op de elfde plaats de beste Nederlander.

Lastras boekte in 2002 twee ritzeges in de Vuelta. Ook heeft hij een etappe in de Tour de France (2003) en Giro d’Italia (2001) op zijn lijst staan. De Spanjaard begint vandaag met een voorsprong in het klassement van twintig seconden op Chavanel aan de zware bergrit naar Sierra Nevada. (Novum)