Restwaarde gebutste DSK niet gering

In Frankrijk wordt al volop gespeculeerd over de rol die ‘DSK’ kan spelen in de nationale politiek. President zal hij niet worden, maar erg belangrijk dat wel. Als hij wil.

Blij en opgelucht dat deze nachtmerrie voor hun vriend Dominique Strauss-Kahn en zijn echtgenote Anne Sinclair voorbij is, zo reageerden vele medestanders van ‘DSK’, zoals zij hem noemen, op het nieuws uit New York. Bij de Parti Socialiste wil iedereen Straus-Kahn even de tijd gunnen om op adem te komen, maar tegelijkertijd wordt al volop gespeculeerd over zijn toekomstige rol in de Franse politiek.

Komend weekeinde vindt in de kustplaats La Rochelle de jaarlijkse zomeruniversiteit van de socialisten plaats. De kans dat Strauss-Kahn daar al zijn opwachting maakt, lijkt erg klein. Vrienden die de afgelopen dagen contact met hem hebben gehad, menen dat hij eerst langs zal gaan bij zijn vrienden en ex-collega’s van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. De manier waarop hij na zijn arrestatie halverwege mei in New York gedwongen werd om af te treden zonder een normaal afscheid, zit hem volgens bekenden nog steeds dwars. Bovendien aarzelt hij om snel terug te keren naar Frankrijk, waar hij overdonderd zal worden met vragen, zowel over de politiek als over wat er nu echt is voorgevallen in die hotelkamer.

Tot zijn arrestatie was Strauss-Kahn de gedoodverfde favoriet om in mei 2012 de volgende president van Frankrijk te worden, mits hij eerst de voorverkiezingen bij de Parti Socialiste zou winnen. De inschrijvingen voor die ‘primaires’ zijn ondertussen voorbij, en niemand in Frankrijk die gelooft dat de PS de regels nog zal aanpassen om ‘DSK’ alsnog mee te laten strijden om het presidentschap. Het zou ook een slechte zet zijn, beseffen velen, omdat zijn imago door alle onthullingen over (seksuele) escapades al te zeer is beschadigd, zeker bij vrouwelijke kiezers.

Strauss-Kahn zou zich tijdens de voorverkiezingen wel kunnen uitspreken, een favoriet aanduiden. Maar ook daar is een risico aan verbonden. Als hij zich openlijk uitspreekt voor Martine Aubry, bevestigt dat haar imago van ‘reservekandidaat’. Aubry en Strauss-Kahn hadden afgesproken dat slechts een van de twee zich kandidaat zou stellen. Als hij niets zegt, of erger nog, zijn steun uitspreekt voor een andere kandidaat, zal dat gezien worden als een ‘mes in de rug’ van de burgemeester van Lille. En dat versterkt dan weer het imago van de PS als eens krabbenmand waar vijanden hartvochtig met elkaar afrekenen.

Toch zien velen nog een belangrijke rol weggelegd voor de voormalige directeur-generaal van het IMF. Ze zien in hem de ideale economische adviseur van een toekomstige socialistische president, eventueel als premier of als minister van economie en/of begroting. Zijn expertise op economisch vlak kan als een extra troef worden uitgespeeld in de strijd met zittend president Nicolas Sarkozy. „Een man met zijn competenties kan van belang zijn voor zijn land in de maanden en jaren die komen”, zei François Hollande gisteren op radiozender France Inter. Volgens opiniepeilingen maakt Hollande de meeste kans om de socialistische voorverkiezingen te winnen.

Met de ‘rechtse’ sociaal-democraat Strauss-Kahn aan zijn of haar zijde kan een socialistische kandidaat een degelijk imago opbouwen op het vlak van economie, wat wellicht het belangrijkste campagnethema zal worden.