Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

President Soedan kondigt tijdelijke wapenstilstand aan

Humanitarian aid workers take shelter from Antonov bombers flying over the rebel stronghold town of Kauda in the Nuba mountains on June 30, 2011. Heavy fighting in South Kordofan broke out at the beginning of June between government forces and Nuba militia loyal to former rebel army the SPLA, and Kauda is one of the key rebel positions that has been repeatedly bombed. AFP PHOTO/PHIL MOORE
Humanitarian aid workers take shelter from Antonov bombers flying over the rebel stronghold town of Kauda in the Nuba mountains on June 30, 2011. Heavy fighting in South Kordofan broke out at the beginning of June between government forces and Nuba militia loyal to former rebel army the SPLA, and Kauda is one of the key rebel positions that has been repeatedly bombed. AFP PHOTO/PHIL MOORE Humanitaire hulpverleners zoeken dekking voor bommen uit de Antonov-vliegtuigen die over rebellenbolwerk Kauda vliegen in de Nuba-bergen in juni dit jaar. Foto AFP / Phil Moore

De Soedanese president Omar Hassan al-Bashir kondigt een wapenstilstand aan in Zuid-Kordofan voor twee weken.

De Verenigde Naties hebben vorige week opgeroepen tot een grondig onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Soedanese regio Zuid-Kordofan. De misdaden zouden afgelopen juni hebben plaatsgevonden.

Kordofan ligt in Noord-Soedan en wordt bewoond door zwart-Afrikaanse Nuba’s en Arabische volkeren. Aan de vooravond van de lang bevochten onafhankelijkheid van het zwarte Zuid-Soedan, op 9 juli, brak er een gewelddadig conflict uit waarbij de Nuba’s doelwit werden.

Vorige week wezen nieuwe satellietbeelden en ooggetuigenverslagen uit dat er in Zuid-Kordofan drie nieuwe massagraven moeten liggen.