per ongeluk expres

Een salami is mooi rozerood. Je hebt ook worsten die nog meer naar roze (mortadella), naar oranje (chorizo) of naar bruin (Hongaarse salami) neigen, maar bij de proto-salami is het vlees rond het witte vet rood. Niet van bloed; bloedworst is weer zo donkerrood dat het bijna bruin is. Want bloed houdt nu eenmaal niet lang zijn felle kleur. Wie varken eet, eet daarom vaak ook een beetje luis; de kleurstof E120 wordt gemaakt van een Mexicaans insect dat al snel na Columbus populair werd in Europa, als eerste bij schilders. Ook het rood van Rembrandts Joodse bruidje is gemaakt met behulp van E120.

In deze rubriek schrijft NRC-kunstredacteur Bianca Stigter over gewone voorwerpen die niet als kunst bedoeld zijn, maar die je wel zo kunt bekijken. De illustratie is van Viola Lindner. Vandaag die van gisteren nog een keer, omdat hij gisteren verkeerd was weergegeven.