Obama's achterhoede

De VS hebben in de NAVO-acties tegen Gaddafi een beslissende rol gespeeld – de laatste dagen onder meer met onbemande vliegtuigen – maar de Amerikaanse president laat het publieke initiatief liever aan de Fransen en de Britten. ‘Leading from behind’, zo noemde een medewerker van Obama de strategie eerder dit jaar in het tijdschrift The New Yorker. In een verklaring gisteren was Obama voorzichtig; hij wees op de onduidelijke situatie Libië. Geen groots ‘mission accomplished’, zoals zijn voorganger George W. Bush uitriep na de val van Saddam Hussein, maar een nadruk op de rol van het Libische volk en de bondgenoten.

Hoewel Gaddafi vanochtend nog niet was getraceerd, kreeg Obama lof van Amerikaanse commentatoren. De Amerikaanse bijdrage aan de NAVO-acties hielp de strijd voor de „vrijheid” in Libië, schrijft The Washington Post. Republikeinse presidentskandidaten zeggen vooralsnog weinig over de gebeurtenissen in Libië.