Noord-Koreaanse leider per trein door Siberië

Russisch welkom voor Kim Jong-Il, met brood en zout. Foto AP North Korean leader Kim Jong Il,, is welcomed with bread and salt in front of his armored train upon his arrival at the Bureya railway station, eastern Siberia, Russia, Sunday, Aug. 21, 2011. Kim crossed into Russia on his armored train Saturday at the invitation of President Dmitry Medvedev, with the two leaders expected to meet later in the week to discuss the restart of nuclear disarmament talks and the construction of a pipeline that would stream Russian natural gas to North and South Korea. (AP Photo/IA Port Amur, www.portamur.ru) AP

Morgen heeft Kim Jong-il waarschijnlijk een ontmoeting met de Russische president Medvedev.

Gedwongen door economische zorgen haalt Kim de banden aan met traditionele bondgenoten. In mei was de Noord-Koreaanse leider, die aan vliegangst lijdt, al op bezoek in China. De gepantserde trein van Kim Jong-il rijdt momenteel door Siberië. Bij elk station op de route hangt de Noord-Koreaanse vlag naast de Russische. Eergisteren kreeg hij een stuk brood met zout van dames in klederdracht, voordat hij een waterkrachtcentrale in de provincie Amur bezichtigde. Morgen staat in Ulan-Ude, ruim 4.400 kilometer ten oosten van Moskou, een ontmoeting gepland met Medvedev. Het is Kims eerste bezoek aan Rusland sinds 2002. Rusland wil graag energie leveren aan beide Korea’s, waarbij een gaspijpleiding door Noord-Korea moet lopen. En het regime in Pyongyang wil graag uit de isolatie geraken die het vorig jaar zelf creëerde, met de beschieting van een Zuid-Koreaanse eiland en het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans korvet. (AP)