Libische rebellen breken door bolwerk Gaddafi - ‘regeringstroepen staken verzet’

An explosion is seen near Muammar Gadhafi's main compound in the Bab al-Aziziya district in Tripoli, Libya, Tuesday, Aug. 23, 2011. Fresh fighting erupted in Tripoli on Tuesday hours after Moammar Gadhafi's son turned up free to thwart Libyan rebel claims he had been captured, a move that seems to have energized forces still loyal to the embattled regime. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Een explosie nabij de compound van Gaddafi in het district Bab al-Aziziya in Tripoli. Foto AP / Sergey Ponomarev

De Libische rebellen zijn door een poort van het hoofdkwartier van Gaddafi gebroken. De regeringstroepen die het bolwerk bewaakten zouden hun verzet hebben gestaakt, melden verslaggevers van Reuters.

De verslaggevers hebben gezien dat de Libische opstandelingen vreugdeschoten hebben gelost binnen de compound.

Vandaag intensiveerden de opstandelingen hun strijd, met als belangrijkste doel het veroveren van Gaddafi’s bolwerk. In Tripoli vinden de hele dag al hevige gevechten plaats in onder meer de districten Al Mansour en Bab al-Aziziya, waar Gaddafi’s compound zich bevindt. Gaddafi’s manschappen verzetten zich volgens Al Jazeera hevig en gebruiken zware wapens zoals mortieren.

Volgens de rebellen hebben zij nu de controle over tachtig procent van de hoofdstad.

‘Gaddafi is nog steeds in Tripoli, levend en wel’

Gaddafi is nog altijd in Tripoli, levend en wel, en heeft geen plannen om de stad te verlaten. Dat beweert Kirsan Iljoemzjinov, hoofd van de internationale schaakbond, nadat hij Gaddafi telefonisch zou hebben gesproken. In juni bracht de Rus, die naar eigen zeggen ook eens ontvoerd werd door een ruimteschip van buitenaardse wezens, nog een bezoek aan Gaddafi, waarna beelden naar buiten kwamen van een potje schaak. Volgens Iljoemzjinov belde de oudste zoon van Gaddafi, Mohammad, hem vanmiddag op.

“Hij gaf de telefoon aan zijn vader, die mij vertelde dat hij in Tripoli was, dat hij levend en gezond was en bereid is tot het einde door te vechten.” - Iljoemzjinov

Een verslag van Al Jazeera-verslaggever James Bays:

Verslaggever Luke Harding van The Guardian vanaf het balkon van zijn hotelkamer in Tripoli:

The battle is a ferocious as ever, Luke Harding reports while lying horizontal on his hotel balcony in Tripoli (mp3)

Een CNN-correspondent ter plekke:

Twitter avatar sarasidnerCNN Sara Sidner We’ve been hearing blasts and gun shots near airport in Tripoli
    • Marije Willems