‘NAVO bombardeert compound Gaddafi in Tripoli’

Aanhangers van het regime verzamelden zich gisteren bij het complex van Gaddafi in Bab al-Aziziyah. Foto Reuters / Paul Hackett

De NAVO heeft vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op het bolwerk van Moammar Gaddafi in Tripoli. Volgens opstandelingen die in de buurt van het complex in de wijk Bab al-Aziziyah waren voerden meerdere vliegtuigen een bombardement uit. Dat meldt de NOS, de berichten zijn niet bevestigd.

Verder is de nacht in de Libische hoofdstad, naar het zich nu laat aanzien, rustig verlopen. Afgezien van het feit dat het ‘gevangengenomen’ kopstuk Saif al-Islam Gaddafi gewoon op vrije voeten bleek te zijn. Gisteravond werden door regeringstroepen wel drie Scud-raketten afgevuurd.

De NAVO zegt dat ze vanuit Sirte, de geboorteplaats van Gaddafi die nu dienst doet als toevluchtsoord voor leden van zijn regime, zijn afgevuurd. De raketten zouden Misrata, het rebellenbolwerk in westelijk Libië, als doel hebben gehad maar kwamen niet aan. Zeker een Scud werd in de lucht onderschept.

Elders in Libië wordt ook nog steeds flink gevochten. Al Jazeera meldt dat het zeer onrustig is door grondtroepen nabij de compound van Gaddafi. Ook buiten de stad op de belangrijkste aanvoerroute van het door rebellen beheerste westen naar de hoofdstad zijn nog steeds gevechten gaande. Gaddafi’s troepen proberen de aanvoer van munitie en dergelijke te blokkeren en zo de strijders in Tripoli ‘uit te drogen’.

NOS-verslaggever Jan Eikelboom reed heel de dag door Libië: