Mooi beeld van zoeker Lennon

POUR ILLUSTRER LE PAPIER DE SANDRA LACUT " la pub enrôle des stars mortes ou figées dans leur jeunesse " (ARCHIVES) Photo d'archive du musicien et chanteur John Lennon posant pour les photographes le 17 mai 1971 à Cannes où il s'est rendu à l'occasion du Festival du Film. AFP PHOTO AFP

Het uur van de wolf: John Lennon in New York.Ned. 2, 23.20 - 00.30u.

Negen jaar lang heeft John Lennon in New York gewoond – tot hij, in 1980, werd doodgeschoten. Wat er in die negen jaar allemaal is gebeurd, werd al veelvuldig geboekstaafd. Maar nog niet eerder zo levendig en bezienswaardig als in de documentaire LennonNYC van filmmaker Michel Epstein, die in juli op de BBC te zien was en vanavond wordt vertoond in Het uur van de wolf.

Epstein, bij mijn weten geen familie van Beatle-manager Brian Epstein, laat een stortvloed aan bekende en onbekende archiefbeelden zien en lardeert die met uitspraken van talloze ooggetuigen. Over de Amerikaanse activisten die aanvankelijk – soms met succes – hun best deden om Lennon te annexeren, de FBI die de rebelse ex-Beatle als links tuig het land uit wilde zetten, de tijdelijke breuk met Yoko Ono, zijn benevelde dwaaltocht door Los Angeles, en de muziek die hij in al die verschillende omstandigheden maakte.

Epstein produceerde geen schandaalkroniek, zoals de in 1988 verschenen biografie waarin Albert Goldman zijn hoofdpersoon min of meer als beestmens portretteerde. Hier is het overvloedige materaal afgewogen gerangschikt, zodat iedereen er het zijne van kan denken. Hooguit schemert door dat Lennon destijds vooral probeerde in het gerede te komen met zijn emotionele onzekerheid. Met vallen en opstaan.

Rare gedachte: hij zou nu zeventig zijn. De film eindigt met het geluid van de sirene van een ambulance.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder