Martijn Hillenius (30): 'Ik ben aardig in de buurt gekomen'

„In die vriendenboekjes van vroeger schreef ik ‘komiek’ bij Wat wil je worden later? Daar ben ik dus aardig bij in de buurt gekomen. Verder sta ik niet stil bij de vraag in hoeverre ik mijn ambities heb waargemaakt.

Maar soms is het alsof je ineens het parcours ziet dat je aflegt, zoals die keer dat ik mijn contract ging tekenen in Hilversum om een kinderprogramma te presenteren. Liep ik langs al die gebouwen waar ik vroeger ook was, toen ik bij Kinderen voor Kinderen zat. In die tijd trok de sfeer die om tv-maken hing me al; die camera’s, die rails, dat vond ik te gek. En nu ging ik er werken.

De auditie voor de Kleinkunstacademie deed ik onder het mom van: niet geschoten, altijd mis. Het was geen heel diepe wens, ik zag mensen in mijn klas van wie ik vermoedde dat het hun het enige doel was. Misschien was het een manier om mezelf voor teleurstellingen te behoeden, ik weet het niet. Maar mijn leven hing er niet van af.

De twee jaar na mijn afstuderen beleefde ik in een blinde paniek. Ik had geen idee wat ik zelf wilde en werd daardoor jaloers op iedereen die werk vond. Ik ben in een café gaan werken, zodat ik me minder krampachtig zou vasthouden aan die theaterwereld.

Na drie jaar kwamen de eerste aanbiedingen. Op mijn zevenentwintigste kon ik mijn eigen cabaretprogramma maken.

Soms vraag ik me af of ik niet wat compromislozer moet zijn, voor iemand als Freek de Jonge is dit werk zijn leven. Op die manier kom je misschien verder. Maar zo ben ik niet. Misschien omdat ik me gewaardeerd voel om wie ik ben, los van wat ik doe. Ik weet dat wanneer ik morgen in een boekwinkel moet gaan werken, ik de belangrijke dingen in mijn leven niet kwijt raak.”

Martijn Hillenius is cabaretier, presentator, scenarioschrijver.

Lees op pagina 20 het vervolg van ‘Tussen droom en daad’.