Libische rebellen dringen Gaddafi’s huis binnen - strijd in eindfase

In Libië hebben de rebellen vanavond het hoofdkwartier van de Libische leider Moammar Gaddafi veroverd. Daarmee lijkt de val van het Libische regime een feit. Van Gaddafi is echter nog geen spoor.

De ontwikkelingen in Tripoli van minuut tot minuut:

23.33 uur: We sluiten het liveblog voor vanavond. Bedankt voor het volgen van onze updates. Morgenochtend om 6.30 hervatten wij onze berichtgeving over Libië. Vannacht kunt u terecht bij de BBC en Al Jazeera voor de laatste ontwikkelingen in Libië.

23.27 uur: Bekijk onze fotoserie van de journalisten die gevangen zitten in het luxueuze - en onder vuur genomen - Rixos hotel in Tripoli en vanuit daar hun verslaggeving moeten doen.

23.24 uur: Regeringstroepen nemen volgens Al Arabiya de oliestad Zuara dicht bij de Tunesische grens onder vuur met mortieren. (Reuters)


Grotere kaart weergeven

23.23 uur: De Amerikaanse inlichtingendiensten en leger weten niet helemaal zeker wie er op dit moment toezicht houdt op de Libische wapendepots, waar onder andere tonnen mosterdgas en nucleaire materialen zijn opgeslagen. Ook zouden er ruim dertigduizend raketten liggen die gebruikt kunnen worden om vliegtuigen neer te halen. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen houdt het regime van Gaddafi nog altijd toezicht op deze wapens, maar weten ze niet of Gaddafi ze alsnog zal gebruiken. De vrees bestaat ook dat ze in handen komen van Al-Qaeda. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels twee teams gestuurd om wapendepots veilig te stellen in door rebellen veroverd grondgebied. (AP)

23.16 uur: Volgens Bani heeft Gaddafi zich omringd met “buitenlanders” die hij naar Libië heeft gebracht en “Libisch burgerschap” heeft toegekend.

23.09 uur: Lees hier een klein portret van Moammar Gaddafi, een man die bekend staat om zijn extravagantie, theatrale optredens, maar ook grof geweld. (Reuters)

23.05 uur: Libische opstandelingen zijn in hevige gevechten verwikkeld in Sabha, een belangrijke stad in de zuidelijke woestijn en mogelijk een van de laatste bolwerken van Gaddafi. Volgens kolonel Ahmed Bani, een hoge officier en woordvoerder, onderhandelen de rebellen op dit moment met de stamhoofden in Sirte over overgave. (Reuters)


Grotere kaart weergeven

23.02 uur: Volgens correspondent Cath Norris-Trent lopen gewapende groepen door de straten van Tripoli en bemannen sommige van deze groepen checkpoints om zo buurten te beschermen tegen de troepen van Gaddafi die mogelijk nog in de stad aanwezig zijn. (France 24)

22.58 uur: De oproep van rebellenleider Mahmoud Jibril om geen wraakacties uit te voeren, krijgt navolging van de Arabische staten. De ministers van Buitenlandse Zaken van vooraanstaande Arabische landen roepen de rebellen ook op om geen wraak te nemen op aanhangers van Gaddafi “om de opbouw van een nieuw Libië niet te belemmeren”. (Reuters)

22.53 uur: Een Libische opstandeling wandelde vanmiddag door het Bab Al-Aziziya compound in Tripoli. Foto Reuters / Louafi Larbi

22.48 uur: Bekijk hier een hele handige infographic van The Guardian die alle tweets over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten bundelt.

22.47 uur: Hier de link naar het artikel over de ingenieur (Channel 4)

22.46 uur: Volgens een ingenieur die geholpen heeft bij de renovatie van de compound van Gaddafi zegt dat de kolonel mogelijk via een ondergrondse tunnel naar het vliegveld van Tripoli is gevlucht. (France 24)

22.39 uur: De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft gezegd dat hij alleen een Libische regering erkent waar zijn bondgenoot Moammar Gaddafi aan het hoofd staat. Chavez beschuldigt de VS ervan een burgeroorlog uitgelokt te hebben in Libië. (Reuters)

22.38 uur: The Guardian heeft een overzichtelijke infographic gemaakt van de opmars van de opstandelingen in Libië:

22.34 uur: Vanity Fair heeft een elf pagina tellend portret van de zoon van Moammar Gaddafi, Saif al-Islam online gezet. Lees het hier.

22.29 uur: Zoals eerder al gemeld zal het hoofdkwartier van de Nationale Overgangsraad verhuizen van Benghazi naar Tripoli. Nu is bekend geworden dat dit binnen twee dagen gebeurt. (Al Jazeera)

22.23 uur: Het is nog steeds niet bekend waar de Libische leider Moammar Gaddafi zich bevindt.

22.20 uur: De Libische Nationale Overgangsraad wil internationale fondsen gaan werven om het land en de gehavende economie te herstellen. Morgen zullen vertegenwoordigers van de Raad en die van de VS, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Turkije en Qatar elkaar in Doha ontmoeten. (Reuters)

22.12 uur: Volgens CNN-verslaggever Sara Sidner is het bijna doodstil in Tripoli op dit moment, mogelijk omdat mensen schuilen voor scherpschutters en vanwege de iftar. De gevechten bij het vliegveld in de hoofdstad zouden nog doorgaan. (CNN)

22.10 uur: Een journalist in het Rixos-hotel zoekt dekking bij het horen van schoten. Het hotel is volgens de laatste berichten nog steeds in handen van Gaddafi-loyalisten. Foto Reuters / Paul Hackett

22.06 uur: In een redactioneel commentaar betoogt The Washington Post dat de Libische opstand nooit zover had kunnen komen zonder de (“halfslachtige”) hulp van de Verenigde Staten. Lees het artikel hier.

22.00 uur: Verslaggever Jackie Rowland verslaat de reacties in opstandelingenbolwerk Benghazi op de ontwikkelingen in hoofdstad Tripoli. (Al Jazeera)

21.58 uur: Volgens Jibril liepen zeker dertig officieren uit het leger over naar de opstandelingen toen bekend werd dat Saif al-Islam gevangen was genomen. Hij noemt het een politieke overwinning. (NPR)

21.55 uur: Jibril meldt ook dat hij contact had met de rebel die Saif al-Islam Gaddafi gevangen genomen had. Die had hem getelefoneerd en zou hem terugbellen, maar Jibril heeft niet meer wat gehoord van de rebel. Saif al-Islam bleek vanochtend weer vrij rond te lopen in Tripoli. (France 24)

21.53 uur: Een van de hoogste leiders van de Libische Nationale Overgangsraad, Mahmoud Jibril, geeft een persconferentie in Benghazi. Hij roept opstandelingen op af te zien van wraakacties om zo “smetten” op de “revolutie” te voorkomen. Jibril: “we moeten ons richten op het opnieuw opbouwen van ons land en het herstellen van onze morele en fysieke wonden”. (France 24)

21.49 uur: Deze rebel ging de slaapkamer van Gaddafi binnen en vond de pet van de Libische leider en wat gouden attributen die hij zichzelf heeft toegeëigend:
http://youtu.be/fJj2zYCa-Wc

21.46 uur: Volgens de Libische rebellen is Bab al-Aziziya boven de grond in hun handen, maar wie de controle heeft over de ondergrondse tunnels is onduidelijk. (BBC)

21.43 uur: De Venezolaanse president Hugo Chavez blijft Moammar Gaddafi steunen. Chavez weigert de Nationale Overgangsraad te erkennen als de legitieme regering van Libië. (AP)

21.40 uur: Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton hebben de opstandelingen tachtig procent van Tripoli in handen. (AFP)

21.34 uur: Satellietbeelden van gisteren laten zien dat het hoofdkwartier van Gaddafi in Tripoli door NAVO-bombardementen al zeer gehavend was.

21.30 uur: Volgens de Libische ambassadeur van de Nationale Overgangsraad in de Verenigde Arabische Emiraten is de olieraffinaderij in Zawiyah niet zwaar beschadigd en zal snel de olieproductie hervat kunnen worden. (Reuters)

21.28 uur: Woordvoerder Hany Hassan Soufrakis van de Nationale Overgangsraad zegt dat het Libische rechtsysteem niet uitgerust is om Gaddafi te vervolgen op dit moment. Volgens hem is het beter om de Libische leider te laten berechten door het Internationale Strafhof in Den Haag. (BBC)

21.23 uur:Diezelfde Matthew Chance zat vanochtend ook naast de zoon van Gaddafi, Saif al-Islam (foto)

21.21 uur: Het is rustiger geworden in Tripoli, zegt CNN-verslaggever Matthew Chance, waarschijnlijk omdat het tijd is voor de iftar, de maaltijd die genuttigd wordt net na zonsondergang tijdens de vastenmaand. (CNN)

21.18 uur: De Verenigde Staten hopen snel tussen de een en anderhalf miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden beschikbaar te stellen aan de Libische oppositie. Dit geld zou volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meteen gebruikt moeten worden voor humanitaire middelen. Het bedrag is ongeveer de helft van al het geld dat de VS bevroren heeft van het Libische regime. (Reuters)

21.15 uur: De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, noemt de val van de compound van Gaddafi een “symbolisch” en “belangrijk moment”. Volgens hem is de tijd van Gaddafi bijna voorbij en zien we nu de stuiptrekkingen van een ten dode opgeschreven regime. (BBC)

21.12 uur: BBC buitenlandredacteur Jon Williams loopt de situatie bij het Rixos hotel uit de hand. Het hotel waar buitenlandse journalisten verblijven ofwel vastgehouden werden (zie eerder bericht 19.26) ligt onder vuur van mortieren en raketten. De journalisten hebben zich verschanst in de kelder en hebben een witte vlag op het gebouw gehangen. (Reuters)

21.08 uur:De inname van de Bab al-Aziziya compound van Gaddafi door de Libische opstandelingen is een symbolische overwinning voor de Nationale Overgangsraad. En ook een zware tegenslag voor het regime van de Libische leider, schrijft journaliste Harriet Sherwood. Bab al-Aziziya was het kloppende hart van het Libische regime. (The Guardian)

21.03 uur: De olierafinaderijen in Ras Lanuf zijn onbeschadigd zeggen opstandelingen (Reuters)

21.01 uur: Inwoners van Tripoli rijden met hun auto’s over het grote portret van Moammar Gaddafi dat voorheen hing op het Groene Plein.

20.59 uur: CNN-verslaggever Sara Sidner heeft de compound van Gaddafi in Tripoli ontvlucht nadat regeringstroepen de gebouwen onder vuur namen. (CNN)

20.55 uur: Dit zijn beelden van de strijd om de compound van Gaddafi (Reuters)

20.51 uur: NOS-verslaggever Hans Jaap Melissen is in Tripoli en doet verslag (NOS)

20.43 uur: Bekijk hier live beelden van het Groene Plein in Tripoli. Het grote groene tentzeil op het plein ligt vertrapt op de grond. (Russia Today)

20.41 uur: Nog meer beelden van de beruchteMario kart‘ van Gaddafi.

20.38 uur: Verslaggever Nick Meo van The Telegraph geeft een sfeerverslag van de situatie in Tripoli:

In liberated Tripoli rocket barrages boom out, snipers fire from the tops of shopping malls, and Gaddafi loyalists launch hit and run attacks - the impact of which are amplified by dreadful rumour.

In this city of fear and paranoia the citizens have armed themselves. Most, it must be said, are good humoured and their moral is sky high as Gaddafi’s regime enters what they believe is its last throes. But armed to the teeth they are.

Until a few days ago the young men of Al-Andalous, the capital’s smartest suburb, spent their evenings sipping cappuccinos, their days cruising the city’s shopping malls.
Now, with the battle for Tripoli raging outside their front doors, they have formed neighbourhood militia, nervously patrolling the streets around their well-heeled homes in readiness for pro Gaddafi troops or fifth columnists.

“We don’t like guns and we don’t want to kill anybody,” said Nidal Shiwari, 27, a broad chested young man in a skin tight t-shirt who wore a bandana on his head. “But this is the only way to free ourselves from Gaddafi and protect our families from him.”

20.35 uur:De leiders van de Libische opstandelingen maken zich klaar om bolwerk Benghazi te verlaten en naar Tripoli te verhuizen (Christian Science Monitor)

20.33 uur: De prijs van olie is vandaag gestegen naar aanleiding van de ontwikkelingen in Tripoli. Volgens analisten kan het nog jaren duren voordat de olieproductie in Libië weer op het normale peil komt. (France 24)

20.31 uur: Griekenland erkent de Libische Nationale Raad als de legitieme regering van Libië en roept het regime van Gaddafi om zich over te geven. (AFP)

20.27 uur: Turkije bevestigt dat de NAVO doorgaat met de militaire missie in Libië totdat Gaddafi gevallen is. (France 24)

20.20 uur: Inwoners in Tripoli melden dat er een tekort is aan medische hulpmiddelen en medisch personeel. (Reuters)

20.17 uur: Volgens de Libische staatstelevisie is de oliestad Ras Lanuf nog altijd in handen van Gaddafi. (BBC)

20.08 uur: Luister hier het hele interview terug van onze correspondent Thomas Erdbrink op Radio 1 (NOS)

20.06 uur: Het wordt donker in Tripoli, opstandelingen zijn bang dat loyalisten van Gaddafi die nog verschanst zitten in de compound van Gaddafi vannacht proberen te ontkomen. (The Telegraph)

20.03 uur: Hier beelden van het veroverde golfkarretje van Gaddafi

20.01 uur: Het regime van Moammar Gaddafi lijkt nu definitief ten einde te zijn. The Guardian maakte met een fotoserie een overzicht van zijn leven.

19.59 uur: Defensiespecialist Ko Colijn (Clingendael): De slag om het regime is vandaag gewonnen. Bij Saddam ging het ook om een symbolische overwinning, toen zijn standbeeld werd neergehaald. De overwinning in Libië is iets minder symbolisch nu het compound is ingenomen. Zolang Gaddafi niet gevonden is, ligt daar voor de NAVO een taak. Zodra hij gepakt is, is de commandostructuur definitief verbroken. (Radio 1)

19.58 uur: Opstandelingen melden dat zij Ras Lanuf in handen hebben (Reuters)

19.57 uur: Aanhangers van Gaddafi trekken zich vanuit oliestad Ras Lanuf terug naar de Rode Vallei bij Sirte. (BBC)

19.56 uur: Opstandelingen in de veroverde compound van Gaddafi schoppen een gouden beeltenis van de Libische leider.

19.54 uur:Volgens verslaggever Matthew Chance is het Rixos-hotel nog altijd in handen van de troepen van Gaddafi. De tunnels onder de compound van Gaddafi leiden onder andere naar dit hotel. (CNN)

19.53 uur: De compound van Gaddafi op Bing Maps laat zien hoe immens groot dit bolwerk is.

19.50 uur: Volgens een woordvoerder van de rebellen trekken de troepen van Gaddafi zich terug richting de geboorteplaats van de Libische leider, Sirte. (Reuters)

19.46 uur: Onze correspondent Thomas Erdbrink: “er wordt rondgelopen met het kolonelsuniform van Gaddafi. Hij kan zich nog gaan verschuilen, als een soort Saddam Hoessein. Maar dit is het symbool dat hij is gevallen. De ultieme vernedering.”

19.45 uur: Volgens onze correspondent Thomas Erdbrink lopen plunderende Libiërs in de kleren van Gaddafi in en rond de compound van de Libische leider. Erbrink noemt een inwoner die het kolonelsvest van Gaddafi draagt.

19.44 uur: Bekijk hier een mooie fotoserie van de slag om Tripoli

19.43 uur: Onze correspondent Thomas Erdbrink spreekt op Radio 1 van plunderingen van de compound van Gaddafi in Tripoli (link)

19.42 uur: Beelden van France 24 vanuit Tripoli

19.40 uur: De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontmoet de Libische rebellenleider Mahmoud Jibril op donderdag in Milaan (Reuters)

19.36 uur: Honderden opstandelingen waren op weg naar Tripoli vanuit Misurata, niet wetende van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. Andrew Simmons doet verslag (Al Jazeera)

19.34 uur: Volgens een opstandeling die tegen CNN-verslaggever Sara Sidner spreekt bevindt Gaddafi en zijn familie zich hoogstwaarschijnlijk in tunnels onder de Bab al-Aziziya compound

19.32 uur: Uit de moskeeën in Tripoli klinkt het ‘Allah hu Akbar’ om de overwinning van de opstandelingen in de stad te vieren. (France 24)

19.28 uur: Libiërs vieren de inname van de Bab al-Aziziya compound bij een golf buggy van Gaddafi. Foto Reuters / Zohra Bensemra 8

19.26 uur: CNN-verslaggever Matthew Chance zegt live op televisie dat er nu ook in het Rixos wordt geschoten. In de lobby zouden nog gewapende aanhangers zijn van Gaddafi. De aanwezige journalisten, zo’n veertig in totaal, hebben een kamer opgezocht zonder ramen. De aanwezige media werden in het hotel min of meer gevangen gehouden en konden niet vrij door de stad bewegen. (CNN)

19.23 uur: Volgens CNN-verslaggever Sara Sidner zwemmen er zelfs opstandelingen in het zwembad van Gaddafi in zijn Bab al-Aziziya compound. Sidner: “ze doen alles wat ze willen hier nu”.

19.21 uur: Rond het Rixos-hotel wordt geschoten, de journalisten die daar verblijven zoeken een veilig heenkomen op hogere etages. Hier verbleven de media die verslag deden in Tripoli. (Reuters)

19.18 uur: Inwoners van Tripoli halen spullen uit de compound van Gaddafi. Bijvoorbeeld deze buste van Gaddafi. (CNN)

19.16 uur: BBC-journalist Gordon Corera zegt dat de Britse inlichtingendiensten op zoek zijn naar Gaddafi. (BBC)

19.14 uur: Er zou een grote rookpluim hangen boven de tent van Gaddafi in Bab al-Aziziya (France24)

19.13 uur: Ruw beeldmateriaal van de strijd om het Bab al-Aziziya complex (AP)

19.11 uur: NOS-verslaggever Lex Runderkamp vanuit Zawiyah eerder vanavond

19.05 uur: Tweet van @feb17libya:

AJA Reporter LIVE in Bab Al Azizyah: Interviewing Abdel Hakim Military Leader in Tripoli: ” We got Bab Al Azizyah” #Libya #Feb17

Tweet van @feb17libya:
AJA Reporter LIVE in Bab Al Azizyah: People are not leaving emptied handed, taking a piece of history with them. #Libya #Feb17

Tweet van @feb17libya:
Sky News Alex Crawford: Freedom fighters have set #Gaddafi’s tent on fire. #Libya #Feb17

Tweet van @feb17libya:
AJA Reporter LIVE in Bab Al Azizyah: Asked what is burning: The building that is burning is next to Bait Al Samood #Libya #Feb17

18.53 uur:

Libische rebellen dragen een gewonde opstandeling nabij de poort van Gaddafi's compound. Foto Reuters / Zohra BensemraLibische rebellen dragen een gewonde opstandeling nabij de poort van Gaddafi's compound. Foto Reuters / Zohra Bensemra

18.51 uur: Guam El-Gamaty van de Nationale Overgangsraad zegt dat hij denkt dat Gaddafi ofwel in Tripoli is ofwel nabij de hoofdstad is. (BBC)

18.50 uur: Correspondent voor Channel 4 news twittert:

Twitter avatar alextomo alex thomson Much of Tripoli is quiet at the moment but the situation is volatile and it changes hour by hour #libya #c4news

18.48 uur: De rebellen rukken op in oostelijke richting naar Sirte. (AFP)

18.46 uur: Beelden uit de compound.

Beeld BBCBeeld BBC

18.44 uur: De eerste beelden vanuit het compound komen binnen. Sommige rebellen hebben het hoofd van een standbeeld van Gaddafi opgetild en neergegooid, anderen dansen en schreeuwen.

Beeld SkyBeeld Sky

18.40 uur:

Twitter avatar feb17libya Feb17Libya Sky News: This is the first genuine revolution of the #ArabSpring, the entire system is about to be overturned #Libya #Feb17

18.39 uur: De rebellen willen Gaddafi berechten in Libië. (Reuters)

18.38 uur:

18.36 uur: Er zijn veel ondergrondse tunnels onder het compound. Eén van die tunnels zou leiden naar het Rixos hotel, waar veel buitenlandse media – naar verluidt dertig journalisten – in verblijven. Eerder vandaag werd daar al een hevige strijd gemeld door de Reuters.

18.32 uur:

18.30 uur: De compound van Gaddafi is groot en de verovering ervan zal dan ook complex zijn. Zie hier goede kaarten van het complex.

18.27 uur: Honderden rebellen hebben het wapenarsenaal in Gaddafi’s compound geplunderd. Een opstandeling in juichende stemming: (Reuters)

“Het is voorbij, Gaddafi is verleden tijd!”

18.26 uur:

Twitter avatar SkyRuth Ruth Barnett Rebel fighters stamp on the head of a statue of Colonel Gaddafi at his compound #Libya http://t.co/Cjwfp8W

18.24 uur: Barry Petersen van CBS vertelt aan Sky News:

“We’ve just made our way in. We are in front of the iconic fist. Six months ago, Muammar Gaddafi stood on a balcony here and asked them to rise up. But now we have the image of the rebel fighters standing on the fist and hoisting a rebel flag.”

18.21 uur: De Libische VN-gezant verwacht dat Libië binnen 72 uur bevrijd zal worden. (Reuters)

18.17 uur: Beelden van Gaddafi’s compound die bestormd is door de rebellen.

18.15 uur: Volgens een ooggetuige wordt er op sommige plaatsen in het complex van Gaddafi in Tripoli gevochten. Sluipschutters schieten op de honderden aanwezige rebellen. (Reuters)

18.13 uur: Nigeria erkent de Nationale Overgangsraad (France 24)

18.12 uur:
Kijk
hier

18.04 uur:

Twitter avatar feb17libya Feb17Libya AJA Reporter Live from Bab Al Azizyah: There is not much above ground, except strong gate and old houses - Compound must be underground.

18.02 uur: Flinke rookpluimen boven Gaddafi’s compound:

Beeld BBCBeeld BBC

18.00 uur: Sarkozy sprak vandaag met Obama. Uit gezamenlijke verklaring: “val van regime-Gaddafi onvermijdelijk en nabij”. (Reuters)

17.59 uur:

Twitter avatar feb17libya Feb17Libya AJA Reporter in Bab Al Azizyah: Gaddafi troops are present but did not defend the area, essentially gave up #Libya #Feb17

17.55 uur: AP heeft zojuist de berichten van Reuters bevestigd dat de Gaddafi-troepen zijn gestopt met vechten. Het verzet is gestaakt.

17.53 uur: In Tripoli klinkt luid getoeter, gejuich en ook wapenschoten. (AP)

17.52 uur: Feb17libya op twitter:

Twitter avatar feb17libya Feb17Libya What is astonishing is that the underground infrastructure (tunnels) is likely to be far more impressive than what we can see above ground

17.49 uur: Een Nederlandse vrouw ligt in coma in een ziekenhuis in Tripoli. De 39-jarige Talintha van Zon zou van een balkon van een hotel in de Libische hoofdstad zijn gevallen, meldt haar moeder vandaag aan de Wereldomroep. Onduidelijk is hoe ernstig de verwondingen van de vrouw zijn en onder welke omstandigheden ze ten val is gekomen. (Novum)

17.47 uur: Diverse media benadrukken hoe lastig het is om het militaire complex te veroveren vanwege de grootte en de vele tunnels, waar zich veel boobytraps zouden bevinden. (CNN)

17.44 uur: Het einde van het Gaddafi-regime “is nabij”, aldus een NAVO-woordvoerder. (AFP)

17.36 uur: Honderden Libische rebellen hebben de compound van Gaddafi bestormd. (AP)

17.34 uur: De VS geloven dat Gaddafi zich nog steeds in Libië bevindt, dat meldt het Pentagon zojuist. (Reuters)

17.32 uur: De rebellen zijn het huis van Gaddafi binnengedrongen. (Reuters)