Kortkolom kunst

Sterke terugloop in voorverkoop podia

Rotterdam. Er zijn in de voorverkoop voor het seizoen 2011-2012 14 procent minder kaartjes verkocht dan voor het afgelopen seizoen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Volgens de VSCD is de lagere kaartverkoop het gevolg van de verhoging van de btw op kaartjes. Podia hebben al rekening gehouden met minder bezoekers en hebben daarom 9 procent minder voorstellingen geprogrammeerd. Het omzetverlies is nog groter (-18 procent), omdat het publiek kiest voor minder dure kaartjes. (NRC)

Canadese schrijver Courtemanche dood

Rotterdam. De Canadese journalist en schrijver Gil Courtemanche is vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden. Hij leed al jaren aan keelkanker. Vanaf zijn twintigste werkte Courtemanche als journalist. Hij schreef over politiek en essays en columns, gebundeld onder de titel Douces colères (‘Zachte woede’), gevolgd door Nouvelles douces colères Voor de Quebecse radio en tv ging hij in de jaren zestig naar de VS, daarna naar Vietnam, Noord-Ierland en Libanon. In 1984 deed hij verslag van de hongersnood in Ethiopië. Na de genocide in Rwanda interviewde Courtemanche honderden overlevenden. Hun verhalen vormen de basis van zijn eerste roman, Een zondag aan het zwembad in Kigali (2000), die in twintig talen werd vertaald. Het boek werd in 2006 verfilmd, net als zijn tweede roman Une belle mort (2005). Zijn laatste roman, over zijn ziekte en de gelijktijdige scheiding van zijn vrouw, draagt de bittere titel Je ne veux pas mourir seul (‘Ik wil niet alleen sterven’). (NRC)

Liedjesschrijver Nick Ashford (70) overleden

Rotterdam. De gisteren op zeventigjarige leeftijd aan keelkanker overleden liedjesschrijver Nick Ashford (70) was met echtgenote Valerie Simpson verantwoordelijk voor hits van Marvin Gaye, Diana Ross, Aretha Franklin, Ray Charles, Gladys Knight & the Pips en Smokey Robinson. In 1966 schreven Ashford & Simpson hun eerste hit, Let’s Go Get Stoned, voor Ray Charles. In 1966 tekenden ze een contract bij Motown. Voor dat legendarische label schreven ze een rits klassiekers, waaronder Ain’t No Mountain High Enough. Diana Ross had een wereldhit met hun Reach Out and Touch (Somebody’s Hand). Ook I’m Every Woman was van Asford & Simpson, gezongen door Chaka Khan en later door Whitney Houston. Het duo zong ook zelf en scoorde in de jaren tachtig met het nummer Solid. (NRC)