Kortkolom buitenland

600 doden bij gevechten Zuid-Soedan

New York. Bij gevechten tussen verschillende stammen in Zuid-Soedan zijn de afgelopen dagen 600 doden gevallen. De VN-missie in dat land meldde gisteren dat honderden anderen gewond raakten en dan mogelijk meer dan een kwart miljoen mensen op drift zijn geraakt. De onlusten tussen de verschillende bevolkingsgroepen duiden op instabiliteit nu Zuid-Soedan enige weken geleden onafhankelijk werd van het noordelijke Khartoem. In een verklaring waarin de speciale VN-afgezant Hilde Johnson opriep tot „een eind aan de cyclus van geweld”, wordt gezegd dat de gevechten in het gebied worden veroorzaakt door ruzies over vee. Volgens lokale berichten verzameld door de VN zouden tussen 26.000 and 30.000 stuks vee zijn gestolen bij aanvallen over en weer. Daarbij werden ook vele woningen vernield. (Reuters)

Premier Naoto Kan kondigt aftreden aan

Tokio. De impopulaire Japanse premier Naoto Kan heeft vanochtend bekend gemaakt dat de dagen van zijn regering zijn geteld. Hij heeft zijn kabinet gevraagd ermee rekening te houden om komende dinsdag af te treden. Seiji Maehara, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, maakte later in de ochtend in reactie daarop bekend dat hij na het aftreden van Kan komende dinsdag bereid is het premierschap op zich te nemen. Kan wordt ervan beschuldigd dat het hem aan leiderschap ontbroken heeft na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami en nucleaire ramp die Japan op 11 maart troffen. Maehara zei dat hij het vertrouwen in de politiek wil herstellen. Voordat het land in maart werd getroffen door de driedubbele ramp, stond Kan ook op het punt om af te treden. (AP)

‘Verborgen nazi’s’ in Oostenrijkse partij

Wenen. Het hoofd van de Joodse gemeenschap in Wenen, Ariel Muzicant, beschuldigt de rechtse Oostenrijkse partij FPÖ ervan „verborgen nazi’s” in de gelederen te hebben. De FPÖ heeft laten weten dat Muzicant fantaseert. Muzicant zei vanochtend tegen een Oostenrijks persbureau dat de leiding van de FPÖ „er niet in slagen om lost te komen van rechts-extremisten, en verborgen nazi’s.” Woordvoerder Harald Vilimsky van de partij heeft in een reactie gezegd dat zulke leden alleen bestaan in de fantasie van Muzicant. Volgens hem moet de Joodse voorman een onderscheid maken tussen extremisme en Oostenrijks patriottisme. De FPÖ gebruikt regelmatig slagzinnen tijdens campagnes die lijken te duiden op anti-islamitische sentimenten. Van sommige van de meeste extreme leden is bekend dat zij sympathiseren met de nazi-idealen. Volgens recente peilingen zou de nationalistische Oostenrijkse partij de meest populaire partij zijn van het land of althans op de tweede plaats komen. (AP)