Kortkolom binnenland

Afkorting ACAB toch wel strafbaar

Utrecht. Het dragen van de afkorting ACAB (All Cops Are Bastards) kan toch worden aangepakt. Een 24-jarige man uit Rhenen heeft gisteren van de politierechter in Utrecht een werkstraf van tachtig uur gekregen voor schuldheling, het bezit van een boksbeugel en het tonen van een ACAB-tatoeage op zijn buik. De man trok zijn T-shirt in juli vorig jaar omhoog, keek een agent aan en wees op de tatoeage op zijn buik. In een eerdere zaak werd een man uit Goes uiteindelijk door het hof vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van een agent. Hij liep in 2007 rond met een jas met de opdruk ACAB. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot een boete maar de Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof omdat niet goed was onderbouwd dat de afkorting algemeen bekend is. In de zaak gisteren oordeelde de rechter dat een afkorting niet algemeen bekend hoeft te zijn om beledigend te worden geacht. (Novum)

Gesprek ouders Tristan met nabestaanden

Alphen aan den Rijn. De ouders van Tristan van der V., de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, hebben contact gehad met nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn gisteren. Waarover en wanneer de ouders en de nabestaanden hebben gesproken, wil de woordvoerder niet zeggen. Van der V. schoot in april in een winkelcentrum zes mensen dood, waarna hij zich door het hoofd schoot. De ouders zeiden een paar dagen later graag persoonlijk contact te willen opnemen met de slachtoffers en nabestaanden. (Novum)