Kort nieuws Economie

Topman Standard & Poor’s treedt af

Amsterdam. Topman Deven Sharma van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s treedt volgende maand af. Dat maakte de kredietbeoordelaar dinsdag bekend. Sharma wordt op 12 september opgevolgd door Douglas Peterson, de huidige tweede man van Citibank. Sharma blijft tot aan het einde van dit jaar aan als adviseur bij S&P’s. De kredietbeoordelaar kreeg begin augustus veel kritiek te verduren toen het de kredietwaardering van de Verenigde Staten verlaagde. Vorige week kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan te onderzoeken of de kredietbeoordelaar in de jaren voor de financiële crisis in 2008 tientallen gebundelde hypotheekpakketten ten onrechte een te hoge kredietwaardering heeft gegeven. (Novum)

Vertrouwen in Duitse economie neemt af

Amsterdam. Het vertrouwen van financieel analisten in de vooruitzichten voor de Duitse economie is in augustus harder gedaald dan verwacht, zo blijkt uit de zogeheten ZEW-index. De verwachtingsindex, opgesteld door het Zentrum fur Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), is in augustus gedaald naar -37,6, van -15,1 in juli. Gerekend werd op een daling tot -26,0. Een cijfer boven nul geeft aan dat meer financiële analisten optimistisch zijn over de economische vooruitzichten dan pessimistisch. Het ZEW raadpleegde voor de index analisten en institutionele beleggers, die werden gevraagd naar hun verwachtingen op de middellange termijn voor de economie en de financiele markten. Daarnaast meet het instituut de mening over de huidige economische situatie. (Dow Jones)

FNV wil controle bij transportbedrijf

Amsterdam. FNV Bondgenoten gaat de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat vragen controles uit te voeren bij transportbedrijf Van den Bosch. Volgens de vakbond rijden de veelal in het buitenland aangetrokken chauffeurs van dat bedrijf niet met de juiste papieren. Dat maakt de bond dinsdag bekend. Transportchauffeurs die rijden voor Nederlandse bedrijven moeten beschikken over een document waarin staat bij wie ze in dienst zijn en voor wie ze rijden. De Duitse en Hongaarse chauffeurs die FNV Bondgenoten heeft gesproken beschikken niet over deze papieren, zegt de bond. „Hierdoor is de rechtspositie van die chauffeurs niet goed geregeld”, zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten. (Novum)