Kort nieuws Economie

Ordina vreest terugval werk uit bankensector

ROTTERDAM. Ict-dienstverlener Ordina vreest dat het aantal opdrachten uit de financiële sector afneemt als gevolg van de eurocrisis. Het afgelopen half jaar waren banken en verzekeraars juist wat scheutiger met nieuwe opdrachten, waardoor de Ordina-omzet het afgelopen kwartaal steeg tot 219 miljoen euro (was in dezelfde periode in 2010 209 miljoen). De overheid, Ordina’s grootste opdrachtgever, geeft ook minder geld uit aan ict-projecten. Dat is het effect van de nieuwe bezuinigingsplannen. Ordina leed in het afgelopen half jaar 7,7 miljoen euro verlies en is bezig met een reorganisatie. Het aantal medewerkers daalde in een jaar tijd van 3.200 naar 3.100. Op de beurs reageerden beleggers positief op de halfjaarsresultaten. (NRC)

Randstad: toestemming voor overname VS

Amsterdam. Uitzendbureau Randstad heeft ook in Canada toestemming gekregen van de mededingingsautoriteit voor de overname van het Amerikaanse SFN Group corp. De uitzender meldt dinsdag dat hiermee de benodigde toestemming is verkregen om de overname van SFN te voltooien. Eerder kreeg het bedrijf al toestemming van de Amerikaanse mededingingsinstantie. Het bod van 14 dollar per aandeel loopt vanaf 1 augustus en sluit op 29 augustus. Randstad maakte half juli bekend SFN te willen overnemen voor 771 miljoen dollar (532 miljoen euro). De overname van het bedrijf uit Florida wordt uit bestaande kredietfaciliteiten gefinancierd. (Novum)

DSM benoemt Belg in raad van bestuur

Rotterdam. Het Limburgse chemieconcern DSM benoemt de Belg Philip Eykerman (43) tot nieuwe bestuurder, verantwoordelijk voor het strategische en overnamebeleid bij de groep. Hij volgt Hein Schreuder op, die met pensioen gaat en een belangrijke rol speelde bij de groei van het concern in activiteiten zoals life sciences, hoogwaardige materialen en voeding. Eykerman is sinds 1997 actief bij het adviesbedrijf McKinsey en werkte er voor de chemiebranche in de Benelux en Frankrijk. (NRC)

Hitt profiteert van pensioenmeevaller

Amsterdam. De nettowinst van Hitt, leverancier van navigatie- en verkeersmanagementsystemen is in het eerste half jaar gestegen naar 2 miljoen euro van 500.000 euro een jaar eerder. De winststijging is deel te danken uit een eenmalige meevaller uit de pensioenvoorziening. De omzet van het bedrijf uit Apeldoorn steeg met 27 procent. De goedgevulde orderportefeuille liep echter iets terug. De instroom van orders lag met 16,4 miljoen euro bijna de helft lager dan een jaar eerder. De omzet steeg vooral bij het onderdeel Traffic, met name bij de luchtvaart- en de scheepvaartactiviteiten. Door de toegenomen bedrijvigheid moest het bedrijf veel personeel inhuren, het merendeel tijdelijk, waardoor de personeelskostenstegen tot 6,9 miljoen euro. (Novum)

KPN schrapt naam Getronics in Nederland

Rotterdam. Volgende maand begint telecombedrijf KPN met de laatste fase van de Getronics-overname: het schrappen van de merknaam. Per 1 september vallen de activiteiten van de ict-tak Getronics Nederland BV officieel onder ‘KPN Corporate Market’. De externe naamverandering wordt per 1 oktober ingevoerd. In het buitenland blijft Getronics overigens wel gewoon Getronics heten: daar is het KPN-merk niet bekend genoeg. KPN kocht Getronics in 2007 voor 766 miljoen euro als uitbreiding op zijn zakelijke dienstentak. Sindsdien zijn veel onderdelen verkocht en verdwenen duizenden banen – de komende jaren opnieuw 2.500. (NRC)