Kamp trekt FNV-bonden niet over de streep

Twee grootste FNV-bonden keren zich tegen pensioenakkoord.

Als het de bedoeling was van minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) om de FNV-bonden tegemoet te komen met zijn voorstel om het AOW-gat voor mensen die op hun 65ste met pensioen willen te dichten, dan is hij daar niet in geslaagd.

Het kabinet wil de AOW-leeftijd in 2020 verhogen naar 66 jaar. Wie toch eerder wil stoppen met werken, levert 6,5 procent in op zijn AOW. Dat koopkrachtverlies is voor de grootste twee FNV-bonden, Bondgenoten en AbvaKabo, aanleiding om zich tegen het pensioenakkoord te keren.

Kamp stelde zaterdag in de Volkskrant voor om het koopkrachtgat te repareren door aan werknemers vanaf hun 62ste extra geld uit te keren, waarmee zij kunnen sparen voor een goede pensioenregeling. Een „aantrekkelijk pakket”, aldus Kamp. „Dat zal zal AbvaKabo en FNV Bouw zeker aanspreken.”

Maar FNV Bouw, de bond die tot nu toe aarzelend positief stond tegenover dat pensioenakkoord, wees dat ‘aantrekkelijke pakket’ meteen van de hand. „Dit gaat FNV Bouw niet over de streep trekken”, reageerde voorzitter John Kerstens.

De bouwbond speelt in de pensioendiscussie binnen de vakcentrale FNV een cruciale rol. Bondgenoten en AbvaKabo keren zich tegen het pensioenakkoord, dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius met de werkgeversorganisaties en minister Kamp afgelopen juni overeenkwam. Jongerius kan binnen de FNV nog steeds op een meerderheid rekenen, zolang FNV Bouw tot haar medestanders behoort. Maar die steun wankelt dus. Ook Jongerius heeft inmiddels gereageerd op het voorstel van Kamp. Zij wil dat de minister nog vóór Prinsjesdag met betere voorstellen komt om het AOW-gat te repareren.

De reacties op de handreiking van Kamp maken het onwaarschijnlijk dat de minister overeenstemming bereikt met de FNV over het pensioenakkoord. De toekomst van een nieuw stelsel ligt dan in handen van de Tweede Kamer. PvdA heeft daar een sleutelrol, omdat gedoogpartner PVV tegen de plannen is. (NRC)