Justitie VS trekt aanklacht tegen Strauss-Kahn in

Nafissatou Diallo (C), who accused former International Monetary Fund chief Dominique Strauss-Kahn of sexual assault, leaves the courthouse after a meeting with prosecutors in New York on August 22, 2011. The lawyer for the maid suggested Monday that the charges against the one-time French presidential hopeful had been dropped, after a key meeting in New York. "The Manhattan attorney, Cyrus Vance, has denied the right to a woman to get justice in a rape case," lawyer Kenneth Thompson said after meeting prosecutors with Strauss-Kahn's accuser. AFP PHOTO/Mladen ANTONOV
Nafissatou Diallo (C), who accused former International Monetary Fund chief Dominique Strauss-Kahn of sexual assault, leaves the courthouse after a meeting with prosecutors in New York on August 22, 2011. The lawyer for the maid suggested Monday that the charges against the one-time French presidential hopeful had been dropped, after a key meeting in New York. "The Manhattan attorney, Cyrus Vance, has denied the right to a woman to get justice in a rape case," lawyer Kenneth Thompson said after meeting prosecutors with Strauss-Kahn's accuser. AFP PHOTO/Mladen ANTONOV AFP

De openbare aanklager in New York heeft gisteren een verzoek bij de rechtbank ingediend om de aanklacht tegen Dominique Strauss-Kahn, die verdacht wordt van aanranding, te laten vallen. De rechter zal vandaag waarschijnlijk akkoord gaan met dit verzoek.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs voor „ een vluchtig seksueel contact” tussen de voormalige IMF-topman en het kamermeisje Nafissatou Diallo, maar is niet onomstotelijk vast komen te staan dat er sprake was van dwang. Diallo is geen betrouwbare getuige, vindt het openbaar ministerie (OM). Zij vertelde „consequent” onwaarheden over „zaken van groot en minder groot belang”.

Kenneth Thompson, de advocaat van Diallo, hekelde de beslissing van het OM. „Officier van justitie Cyrus Vance heeft deze vrouw het recht op gerechtigheid in een verkrachtingszaak ontzegd”, zei Thompson. „Hij heeft niet alleen dit onschuldige slachtoffer de rug toegekeerd, maar ook het forensische en medische bewijs in deze zaak genegeerd.”

Strauss-Kahn verschijnt vandaag voor de rechter. Zijn advocaten lieten in een verklaring weten dat hij en zijn familie erg dankbaar zijn om de beslissing van het OM. „Wij hebben vanaf het begin gezegd dat onze cliënt onschuldig is”, aldus de verklaring.

In juni werd al bekend dat het OM twijfelde aan de geloofwaardigheid van Diallo. De getuigenis van de vrouw zou inconsistent zijn. Daarnaast zou ze gelogen hebben toen ze op haar asielaanvraag zei slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting in haar geboorteland.

Gebrek aan geloofwaardigheid breekt Diallo op: pagina 11

Scheid asielzaak van verkrachting: pagina 15