Jubileum Circus Renz

circus

Celebration, Circus Herman Renz

T/m 4/9 in De Boelelaan, A’dam. Daarna tournee. renz.nl ****

Omdat een verre voorvader in 1911 een eigen circusje begon, viert Circus Herman Renz dit seizoen „honderd jaar circustraditie”. Celebration is daarom een jubileumshow, waarin het grootste reizende tentcircus van Nederland opnieuw uitblinkt in zijn specialisme: klassiek circus in de hedendaagse verpakking van geavanceerd theaterlicht en een weldadig hoog tempo dat de losse nummers als vanzelfsprekend tot één geheel maakt. Met eersteklas artiesten en een zevenmansorkest.

Spagaten, salto’s en ander spiervertoon kenmerken de acrobatische nummers die dit jaar voornamelijk worden gepresenteerd door een groep Cubanen op topniveau. Naast hen treden ook twee hoogst bezienswaardige hoogwerksters en een razendsnelle jongleur aan. Verrassend is verder het speelse samenspel van twee zeeleeuwen die telkens iets anders lijken te doen dan de dompteur hun opdraagt – een mooie tegenhanger voor het traditionele leeuwennummer dat vooral voorspelbaar is.

Een andere Renz-traditie is het duo Milko en Frenky, de huisclownswier optreden echter zelden uitsteekt boven het kleuterpeil. In een circus dat het genre zo veel goed doet, zou zulke grofmazige grappenmakerij eigenlijk geen plaats meer moeten hebben. Eén van de clownsnummers is bovendien letterlijk gekopieerd van een nummer dat hier vorig jaar al bij het Duitse circus Roncalli te zien was – maar toen met veel meer raffinement uitgevoerd.

Henk van Gelder