Je saldo in een oogopslag

Deze zomer zijn er weer honderden kunstenaars en vormgevers afgestudeerd.

Vandaag: Jaap de Vries uit Groningen die een app bedacht voor je geldzaken.

Saldo (groene vorm) en uitgaven (grijze vorm) in een driedimensionaal draadmodel. Beeld Jaap de Vries
Saldo (groene vorm) en uitgaven (grijze vorm) in een driedimensionaal draadmodel. Beeld Jaap de Vries

Het computerscherm is rood geworden. De centrale draaiende groene draadvorm is sterk gekrompen. Rechtsboven staat het nieuwe saldo: -108,06 euro. Gelukkig komt het salaris binnen en staat er 1837,08 euro op de rekening. De draadfiguur is fors gegroeid en de kleur is weer aangenaam groen.

„Contant geld verdwijnt en ik wil dat het digitale geld een vorm krijgt, net als het papieren geld”, zegt Jaap de Vries (23). Hij liet zijn digitale portemonnee zien op de examenexpositie van kunstacademie Minerva in Groningen waar hij afstudeerde in de richting Vormgeving Communicatie. Het leverde hem de Academie Minerva Prijs 2011 op.

„Op het scherm zie je hoe een app voor de mobiele telefoon eruit kan zien”, legt De Vries uit. De eerste tab is je betaalrekening, de tweede spaarrekeningen en de derde voor elektronische tegoeden, zoals je ov-chipkaart, Gammapas en Airmiles.

De sierlijk draaiende draadvorm op het scherm heeft De Vries afgeleid van oud Nederlands papiergeld. „Ik heb die gehaald uit oude bankbiljetten en omgezet in een driedimensionaal draadmodel dat de hoeveelheid weergeeft. De groene vorm is je saldo en de grijze is wat je gemiddeld uitgeeft voor je opnieuw je salaris krijgt. Dan kun je goed zien wat je hebt en wat je aan uitgaven kan verwachten.”

Op internet is een filmpje te vinden waarin hij het profiel van Beatrix zoals ze op het Nederlandse muntgeld stond en een driedimensionaal draadmodel is geworden. „Dat was een schets, maar je kunt haar voor een digitaal betaalmiddel gebruiken. Nadeel is wel dat de staathoofden van andere landen vaak minder herkenbaar zijn.”

Zoals geld om de zoveel tijd een nieuwe vormgeving krijgt, zo kan het geld in de digitale portemonnee van De Vries ook van vorm veranderen. Het lijkt hem leuk om met thema’s aan te sluiten bij dingen die in de EU gebeuren, want ook digitaal is de euro van ons allemaal. Als voorbeeld heeft hij de maand van de topsport en de maand van de Europese film uitgewerkt. Op het draadmodel zijn dan stills uit films van bijvoorbeeld Gaspar Noé en Martin Šulík gemonteerd.

Het voornaamste doel van het digitale geld is je financiën weer tastbaar maken. „Als je betaalt zie het verdwijnen en wordt de draadvorm kleiner. En als je geld krijgt groeit hij. Bij de spaarrekening kun je een doel opgeven en dan kun je in een oogopslag zien waar je heen wilt.”

Voor meer informatie, zie: www.jaapdevries.com